Junker: BiH jeste posebna, ali to ne znači da joj treba popuštati

0

BRISEL – Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izjavio da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati realnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer, u suprotnom slučaju, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog vijeka.

– Ukoliko te zemlje ne postanu članice Europske unije, rizikujemo povratak u devedesete godine. Mislim da je to pitanje rata ili mira –  rekao je Junker na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Naglasio je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsjednik početkom juna u Ljubljani.

– U potpunosti podržavam tu inicijativu – rekao je Junker.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “italijanskoj Istri i Dalmaciji”, navodeći da je važno da je Tajani uputio izvinjenje.

Pahor je zahvalio Junkeru na podršci Inicijativi tri mora te dodao da će pozvati i njemačkog predsjednika na predstojeći sastanak u Ljubljani, prenosi Radio Sarajevo pisanje Anadolije.

Dotakao se i evropske perspektive regiona zapadnog Balkana, posebno se osvrnuvši na Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da je BiH slučaj “sui generis” i da prema njoj treba biti “suptilan”, što ipak, kako je kazao, ne znači da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterijuma za evropske integracije.

Inicijativa tri mora je neformalna politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Evrope (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime