Azinović: Na ratišta u Siriju i Irak otišlo 240 punoljetnih osoba

0

SARAJEVO – Na ratišta u Siriju i Irak iz BiH je otišlo oko 240 punoljetnih osoba od kojih je oko 180 muškaraca i 60 žena koje su sa sobom povele i oko osamdesetoro djece, navodi profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović.

Azinović, koji je i ekspert za terorizam, navodi da je još isto toliko djece, čiji su jedan ili oba roditelja državljani BiH, rođeno u proteklih šest godina u Siriji i Iraku.

– Krajem prošle godine procjenjivalo se da je još 100 punoljetnih državljana BiH ostalo na tom području, po pedesetak muškaraca i žena. Vjeruje se da je oko trećine ovih lica u `Islamskoj državi`, a da su ostali u bivšem Al-Nusra frontu. Nešto više od 50 lica se vratilo u BiH, a blizu 90 ih je poginulo ili umrlo – ističe Azinović.

Pozivajući se na procjene relevantnih službi, Azinović navodi da je sa Zapadnog Balkana na ratišta u Siriji i Iraku od 2012. do 2016. godine otišlo više od hiljadu lica, među kojima je bilo i djece.

Komentarišući poziv predsjednika SAD Donalda Trampa zemljama u Evropi da preuzmu svoje “isilovce”, Azinović kaže da se u javnosti govori da bi u BiH trebalo da bude vraćeno 10 lica.

– Ako budu vraćeni, nema sumnje da ih čeka istraga, moguće podizanje optužnice, suđenje i, vjerovatno, zatvor –  rekao je Azinović za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, već mjesecima tri žene iz BiH i njihovo devetoro djece borave u jednom od kurdskih logora na sjeveru Iraka u veoma teškim uslovima.

– Pokušaji njihovih najbližih u BiH da im u dogovoru sa ovdašnjim vlastima bude omogućen povratak do sada su bili neuspješni – naglašava Azinović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime