U Splitu duva najjača bura u istoriji meteoroloških mjerenja

0

SPLIT – U Splitu je registrovan udar bure od 176 kilometara na čas, što je najveća poznata brzina vjetra izmjerena u ovom dalmatinskom gradu.

Riječ je o zvanično najjačoj buri još od 14. novembra 2004. kada je za vrijeme ciklone Doroti najjači udar bure iznosio 174,6 kilometara na čas, javili su hrvatski mediji.

Prosječna brzina vjetra u Splitu je tokom protekle noći iznosila 118 kilometara na čas.

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dostigla udare do 173 kilometra na čas, a bura na makarskom i dubrovačkom području ima orkanske udare od 152 kilometara na čas.

Splitska policija jutros je saopštila da su eidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na put i oštećenju vozila.

U centralnoj Dalmaciji sinoć su izbila i tri požara. Prvo je izbio požar u Splitu, a onda i u Makarskoj, dok se jutros oko 5.00 časova aktivirao i u Solinu.

Na području Brda u Splitu gorjeli su nisko rastinje i trava, a vatra je zahvatila i oštetila parkirano vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše povrede.

U Makarskoj su oko ponoći gorjeli nisko rastinje i makija, a zbog širenja požara usljed jakog vjetra policija je evakuisala stanare obližnjih stambenih zgrada.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve kategorije vozila zatvorena je dionica auto-puta Zagreb-Split između petlji Posedarje i Sveti Rok, a obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca, kao i auto-put Rijeka-Zagreb između petlji Kikovica i Delnice, a obilazi se starim putem kroz Gorski Kotar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime