Banjaluka dobija video nadzor, 325 kamera na 105 lokacija

0

BANJA LUKA – Trista dvadeset pet kamera biće postavljeno na sto pet lokacija u Banjaluci. Banjalučki trgovi, parkovi, mostovi ulice, raskrsnice, parkinzi, sportski objekti naći će se pod video nadzorom. A sve to zbog bolje bezbjednosti, u gradu.

Prvi čovjek Banjaluke poručuje da je već stotinu kamera postavljeno, nastavak kaže zavisi od novca. Ali kako kaže riječ je o projektu koji zahtijeva mnogo posla.

“To je obiman projekat jer se radi o velikom broju lokacija radi se o velikim finansijskim sredstvima pa do svih drugih zahtjeva uključujući recimo telekomunikacione kapacitete za kvalitetan prenos podataka od kamera prema centrima, što sve iziskuje troškove”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Dio tih troškova snosiće i Vlada Republike Srpske a koštaće nešto više od 450 000 maraka plus PDV. Osim kamera, nabavljaju se i serveri, softver za obradu video zapisa, računari, monitori, radne stanice kao i druga oprema koja je namijenja za nadzor, upravljanje i čuvanje snimaka. Iz Mupa poručuju video nadzorom se želi prije svega postići preventivna zaštita građana i njihove imovine ali poboljšati borba protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira.

“Projekat je već u nekoj završnoj fazi i uskoro bi trebalo da krenemo sa instaliranjem tih kamera i uvezivanjem u sistem, svakako će to doprinijeti u Banjaluci jednoj preventivi ali takođe i mogućnosti da istražujemo krivična djela koja se dese na teritoriji grada”, kaže Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova.

Osim Banjaluke pod budnim okom kamere naći će se još 33 opštine u Republici Srpskoj. A postavljanje video nadzora u Istočnom Sarajevu je u toku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime