KRIZA NA POMOLU Građevinskih radnika u BiH NEMA NI ZA LIJEKA

0

SARAJEVO – Na početku nove građevinske sezone firme se suočavaju s problemom manjka radnika. Zidara, tesara, bravari, armirača, kranista, keramičara, molera… skoro da nema ni za lijeka.

Firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke odvode radnike nudeći im višu platu i bolje uslove.

Da je situacija vrlo teška, potvrdio je Avazu predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH Mahir Semić, koji kaže da će domaćim firmama u građevinskoj sezoni, koja je na pragu, najviše nedostajati stručne i kvalificirane radne snage.

– Zvanični podaci govore da je prošle godine u Sloveniju otišlo više od 13.600 radnika, a od toga je oko 10.000 građevinaca. Idući mjesec iz Slovenije dolazi 30 poslodavaca po 5.000 radnika. I njima najviše treba građevinaca – kaže Semić. On ističe da se zato većina domaćih građevinskih firmi ne može prihvatiti ozbiljnog posla, jer majstora, jednostavno, nema.

– Poslodavci pokušavaju povećavanjem plata zadržati radnike. Trenutna prosječna plaća u građevinarstvu je 606 KM. No, zadržati radnike ne mogu samo poslodavci, nešto mora uraditi država. Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda nam odoše, što je poražavajuće – smatra Semić.

Zbog manjka radnika nekoliko poslova još od prošle godine propustili su i u jednoj građevinskoj firmi u Sarajevu.

Kako je istakao Enver Šakić iz ove firme, koja gradi stambene objekte, samo od januara otkaze su im dala petorica zidara i jedan armirač.

– Potrudili smo se koliko možemo da povećamo plate i zadržimo radnike. Međutim, nemoguće se boriti sa slovenskim ili njemačkim firmama. Ranije su nam ljudi dolazili sami i tražili posao uoči sezone, a sada mi kuburimo kako i gdje ih pronaći – rekao je Šakić.

Najtraženija zanimanja

Najtraženija zanimanja u ovoj godini, prema rezultatima istraživanja Zavoda za zapošljavanje FBiH, su iz prerađivačke industrije, čak 53 odsto, te u građevinarstvu oko 12 odsto. Od građevinskih zanimanja najtraženiji su zidari i bravari, ali i građevinski inžinjeri, piše Avaz.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime