Četiri dana rade, tri slobodna, a plata ista

0

Prije godinu dana novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu.

U kompaniju za upravljanje nekretninama s 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četverodnevnu radnu nedelju. Rezultat? Efikansost se povećala 20 odsto, 78 odsto zaposlenih osjećalo se sposobnima da kontrolišu radne obveze u poređenju s njih 54 odsto ranije, a za to vrijeme prihod je ostao stabilan uz smanjene troškove i manji utrošak energije, piše Tportal.

Zamislite četiri dana na radnom mjestu i tri slobodna dana za porodicu, djecu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plata ista kao prije.

Ideja o četverodnevnoj radnoj nedjelji nije nova. Ali za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumijevali niže plate ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes je zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian sa sjedištem u Ouklandu garantovao ista primanja, s tim da oni sami organizuju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj nedjelji, nego je rješenja tražio od njih.

Pritom nije insistirao na tome da svi moraju raditi istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan mogli su ostati na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbjegnu saobraćajnu gužvu ili odu po djecu u vrtić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime