Migranti noćna mora kamiondžija

0

BANJALUKA, BIHAĆ – Situacija s migrantima je nikad gora kada su prevoznici u pitanju, jer oni prosijecaju ceradu, upadaju u kamione i na taj način se pokušavaju prošvercovati preko granice, kazao je za “Nezavisne” Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Upravo je poboljšanje vremenskih prilika pokrenulo migrante koji borave u prihvatnim centrima i na drugim lokacijama da pokušaju preći granicu i domognu se EU.

“Prevoznici moraju stati na određenim mjestima da naprave pauzu, gdje odmaraju, odspavaju ili popiju kafu, i tada se oni penju na kamione, prosijecaju ceradu i ulaze u robu. To je onda zaista ogroman problem za prevoznika kod kojeg pronađu migrante, jer na koji način da dokaže da su ušli u kamion bez njegovog znanja i da u tome nije učestvovao”, naglasio je Grbić.

Istakao je da su sve granice prema EU pokrivene skenerima, te da se vidi i ako je “miš ušao u robu”, a kamoli čovjek.

“Čisto sumnjam da bi bilo kojem prevozniku palo na pamet da takve stvari radi namjerno i da učestvuje u tome i mislim da se oni pokušavaju prebaciti upravo tako što prosijeku ceradu i zavuku se u robu”, smatra Grbić.

Mještanin Mahovljana, kod Laktaša, čiji je identitet poznat redakciji “Nezavisnih”, kazao je da migranti stvaraju probleme prevoznicima i u ovom mjestu.

“U blizini moje kuće izbačeno ih je desetak iz kamiona i dolazila je policija. Nekoliko migranata je viđeno u Mahovljanima, ali uglavnom se kamionima pokušavaju prebaciti preko granice”, kazao je ovaj mještanin.

U PU Banjaluka su kazali da je na području Mahovljana u januaru evidentirano sedam migranata.

“Migranti koji su imali uredno izdate potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil izdate od strane Ministarstva bezbjednosti BiH nastavili su dalje kretanje, a migranti koji nisu imali potvrde predati su u dalji rad i nadležnost Službi za poslove sa strancima, Terenski centar Banjaluka”, istakli su u PU.

Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH, kazala je da je činjenica da je u januaru i februaru 2019. evidentiran veći broj migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice i prilikom ulaska u BiH, nego u prva dva mjeseca 2018. godine.

“Zadnjih 10 dana povećan je broj migranata koji pokušavaju ući u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore”, kazala je Dujkovićeva.

Navela je da na područje Grčke svakodnevno dolazi novi broj migranata, te da se s prvim toplijim danima očekuje veći pritisak i na bh. granice.

Dodala je da je u Gradišci primijećen veći broj migranata prilikom izlaska iz BiH, ali da je, kada su izlasci iz BiH u pitanju, pritisak najveći u Krajini.

Više temperature pokrenule su migrante koji borave u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona i sve veći broj njih pokušava preći granicu s Hrvatskom i domoći se zemalja Evropske unije.

Prema riječima humanitarnih radnika u pomenutim centrima, migranti su u strahu da bi mogli biti vraćeni sa područja Unsko-sanskog kantona nakon što je prije nekoliko dana grupa od 150 migranata iz Bihaća i Velike Kladuše transportovana u prihvatni centar “Ušivak”, nadomak Sarajeva. U policiji USK su potvrdili kako se u noći između proteklog ponedjeljka i utorka grupa od stotinak migranata iz prihvatnog centra “Miral”, nadomak Velike Kladuše, uputila ka hrvatskoj granici.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, kantonalna policija može samo da evidentira ovakve slučajeve i o njima obavijesti Graničnu policiju BiH.

“Evidentno je da se u posljednjih nekoliko sedmica sve veći broj migranata upućuje u pravcu hrvatske granice s namjerom ilegalnog prelaska. Takođe, određeni broj migranata uspijeva nekako doći na ove prostore. Ono što možemo konstatovati u ovome trenutku jeste da se broj stranih državljana koji borave na području USK kreće oko 3.000 ili nešto više i da bezbjednosno stanje držimo pod kontrolom”, kazao je Šiljdedić.

Premijer USK Mustafa Ružnić još jednom je ponovio kako državni organi u BiH moraju pod hitno preuzeti kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime