Republika Srpska neće prihvatiti donacije za zbrinjavanje migranata

0

BANJALUKA – Republika Srpska neće prihvatiti nikakve međunarodne donacije za gradnju centara za zbrinjavanje migranata u Republici Srpskoj, a takođe će i intenzivno pratiti njihova kretanja u budućem periodu, jer se sa toplijim danima očekuje eskalacija migrantske krize, rečeno je novinarima na pres konferenicji Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.

“U prva dva mjeseca ove godine na teritoriji Republike Srpske je otkriveno 946 migranata. S obzirom da u Grčku dnevno stiže po 300 migranata, s toplijim danima očekujemo eskalaciju migrantske krize koja bi mogla dovesti do nestabilnosti”, upozorio je Darko Ćulum, predsjednik Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske te dodao da MUP RS intenzivno prati kretanje migranata na teritoriji Republike Srpske.

Istakao je da je broj migranata na teritoriji Republike Srpske u prva dva mjeseca ove godine povećan za 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Naglasio je da Hrvatska sve jače štiti svoje granice, te da se očekuje da na granicu Hrvatske I BiH bude raspoređen FRONTEX, kada će, kako kaže, pritisak na granicu BiH biti još jači.

Na pitanje novinara, da li se razmišlja o zatvaranju granice kao što je uradila Mađarska, Ćulum je odgovorio da je jako teško zatvoriti 651 kilometar granice.

“Uglavnom se radi o ekonomskim migrantima, a posebno nas zabrinjava činjenica da među njima ima bezbjednosno opasnih lica, kao i onih za koje je otkriveno da su povezani sa ratnim dejstvima u Siriji”, istakao je Ćulum.

Na pitanje novinara da li su tačne informacije da u Sarajevu migrantima ne daju karte do Bihaća, nego im sugerišu da idu u Banjaluku, Ćulum je rekao da imaju takve nezvanične informacije, te da u Sarajevu to pravdaju “nedostatkom novca kod migranata”.

Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske rekao je da će se odluke Vlade RS da se migranti ne smiju zadržavati na teritoriji Republike Srpske i dalje poštovati.

“Mi nećemo prihvatati nikakve medjunarodne donacije za gradjenje centara za zbrinjavanje migranata”, naglasio je Stevanović, te dodao da se intenzivno motri, kako se kriza ne bi prebacila u Republiku Srpsku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime