Marko Milićev, vozač “kantrimena”, izašao na slobodu

0

BEOGRAD – Marko Milićev, koji je usmrtio Luku Jovanovića (21) u julu 2014. u Beogradu, od danas je slobodan čovjek jer je odslužio četiri i po godine robije na koliko je bio osuđen, saznaje “Blic”.

Milićevu je danas istekla puna zatvorska kazna na koju je bio osuđen zbog smrti dvadesetjednogodišnjeg Jovanovića i on je izašao iz zatvora.

Luka Jovanović se vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila “lada” i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naletieo “mini kantrimen”. Vozač “kantrimena” nije se zaustavio nakon nesreće, a Jovanović je od zadobijenih povreda preminuo dan kasnije u Urgentnom centru.

Upravo zbog smrti mladića, bjekstva nesavjesnog vozača i činjenice da “kantrimen” koji je vozio vinovnik nesreće nije nađen, slučaj je od početka izazvao veliko interesovanje medija, pa je čak ministar policije Nebojša Stefanović obavještavao javnost o detaljima istrage.

Utvrđeno je da je “kantrimen” smrti vozio Marko Milićev, koji je 15 dana poslije saobraćajne nesreće u kojoj je Jovanović zadobio smrtonosne povrede, 10. avgusta 2014, letom za Istanbul, pobjegao iz Srbije. Iz Turske je odletio u Kinu. U međuvremenu, policija ga je identifikovala kao vinovnika nesreće, pa mu je u odsustvu pritvor određen 19. avgusta 2014, kada je za njim raspisana i Interpolova potjernica. Upravo je po crvenoj potjernici 29. avgusta 2014. uhapšen u Kini, a devet dana kasnije izručen je Srbiji.

Više od godinu dana proveo je u pritvoru prije nego što je 28. oktobra 2015. pred Trećim osnovnim sudom osuđen. Vinovnik nesreće je bio optužen za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora do osam godina, ali i za nepružanje pomoći licu povrijeđenom u nesreći.

Milićev je dva puta pokušao ranije da izađe iz zatvora, tačnije, tražio je od suda da ga pusti na uslovni otpust. Prvi put zahtjev je uputio sudu u oktobru 2017, po ispunjenju jednog od zakonskih uslova za puštanje na prijevremenu slobodu, odnosno čim je izdržao dvije trećine zatvorske kazne. Molba je odbijena, a sljedeću je uputio prošlog juna. I taj zahtjev je Treći sud odbio, a Apelacioni je njihovu odluku potvrdio 24. oktobra prošle godine i tako Milićeva ostavio u zatvoru do kraja kazne.

U zatvoru dobio sina

Marko se do 25. septembra 2013, deset mjeseci prije nesreće na Brankovom mostu u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Luka Jovanović, prezivao Marković. Tada se oženio Nadom Milićev i na vjenčanju je uzeo njeno prezime.

Spekulisalo se da je jedan od mogućih motiva uzimanja ženinog prezimena pokušaj da sakrije kriminalnu prošlost, ali drugi, možda i važniji je da ako ima isto prezime kao i supruga, koja je američka državljanka i ima firmu u Čikagu, lakše će dobiti papire SAD. Interesantno je da je za vrijeme boravka u zatvoru, prije nepune dvije godine sa suprugom dobio sina.

Osuđivan i za pokušaj ubistva

Milićev je i prije saobraćajne nesreće bio poznat policiji, odslužio je kaznu za pokušaj ubistva, a osuđivan je i u Njemačkoj. Navodno je pripadao organizovanoj kriminalnoj grupi sa Zvezdare koja trguje drogom.

Priznali krivicu

Osim Milićeva, u postupku je osuđen i njegov kum Bratislav Vesović, i to na godinu dana zatvora, jer ga je krio i pomogao mu da sakrije vozilo. Djevojke i mladić koji su te večeri bili sa Milićevim u kolima, poslije nagodbe sa tužilaštvom osuđeni su na kazne kućnog zatvora od četiri do deset mjeseci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime