Raj za rekreativce i izletnike niče u Trapistima

0

BANJALUKA – Pored Banj brda Banjalučani bi trebali ove godine dobiti još jednu uređenu zelenu oazu u gradu, i to u Trapiskoj šumi.

Radi se o dijelu koji se nalazi na potezu od Banjalučke pivare prema naselju Česma i u pitanju je jedan od projekata u čiju realizaciju je uključen pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo.

– Primarno za ovu godinu je da se aktivira ta lokacija i da se omogući građanima, koji žele da tu dođu, da na normalan način koriste prostor za rekreaciju, izlete i tako dalje – rekao je Šukalo.

Kazao je da je prošle jeseni urađena proreda šumske vegetacije i da  je saniran put kroz šumu.

– Kada se vrijeme ponovo popravi moraće da se nastavi sa održavanjem toga što je do sada urađeno, jer će ponovo vegetacija da krene da zauzma prostor. Preostalo je da se uredi teren uz samu obalu Vrbasa, koja je dijelom nepristupačna, pa tu treba provesti posebne mjere kako bi se ona sigurno mogla koristiti – naveo je Šukalo.

Naglasio je da pored toga taj prostor treba očistiti od ogromne količine smeća kojeg su tu proteklih godina i decenija ostavili nesavjesni građani.

– Jedan dio je uklonjen ali ostalo je još puno posla, jer je dolazak zime prekinuo radove. Nadam se da će se na ljeto taj prostor moći kostiti za rekreaciju – naveo je Šukalo.

Oko te nove rekreativne zone paralelno bi vremenom trebao nastati i arboretum kao svojevrsna zbirka raznih vrsta drveća na otvorenom.

– Arboretum ima skroman budžet za toliku površinu. Radi se od 100 hektara zemljišta, što uopšte nije malo, tako da se ne mogu očekivati neki spektakularni pomaci na terenu. Za godinu-dvije, kada se možda poveća budžet za te namjene iz gradske kase ili kroz neke druge izvore finasiranja, može se pričati o nečemu većem. Primarni cilj je da se nabave prave vrste i počne sa podizanjem sadnog materijala. Pojedine vrste će morati biti podizane i tri do četiri godine prije nego što budemo mogli da ih prebacimo u taj prostor – rekao je Šukalo.

Naglasio je da je ključno da arboretum u Trapistima bude zaštićen i da biljke ne budu ostavljene na milost i nemilost bilo kome.

Napomenuo je da je u protekla dva mjeseca, koliko je prošlo od njegovog imenovanja na ovu funkciju, sarađivao i na kandidaturi Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture iz ugla ekologije, arhitekture i zelenila.

– Kao dio tog projekta planirano je uređenje manjih površina u naseljima Borik, Starčevica i Obilićevo u sradanji s građanima, te Arhitektonsko-građevinskim geodetskoim fakultetom – rekao je Šukalo.

Pored planiranja i formiranja novih zelenih površina, Šukalo kaže da Banjaluka u narednom periodu treba donijeti važnu odluku koja će definisati na koji način će se u gradu na Vrbasu riješiti pitanje prečišćavanje otpadnih voda. Njegov zadatak će biti da ponudi rješenje koje bi za grad bilo najisplativije i najfunkcionalnije.

– Još sam u fazi istraživanja. Radi se o veoma kompleksnoj temi u koju je uključeno puno faktora i ljudi sa nizom oprečnih mišljenja. Ne bih prejudicirao šta bih moglo da bude neko konačno rješenje. Osnovna dilema je između sistema koji bi bio potpuno centralizovan sa jednom fabrikom u Delibašinom selu ili sistema koji su decentralizovani sa većim ili manjim postrojenjima. Ne bi rekao da se sto posto zalažem za bilo koju od opcija koje trenutno razmatram. Pokušavam da vidim koje su to stvarno mogućnosti za rješenje tog problema, a pored tehnologije koja bi se koristila treba voditi računa i o finansijama. Koju god opciju da izaberemo radi se o značajnim sredstvima koja će biti potrebne za njenu realizaciju – naveo je Šukalo.

Parkovi

Banjaluci nedostaju parkovi, a Šukalo kaže da bi volio da se počne s formalnim planiranjem lokacija za nove.

– Primarna zona u kojoj bi se trebali tražiti novi parkovi se negdje prostire između zgrade Medicinske elektronike te lokacije stare hirurgije. Paskolina ciglana ima regulacioni plan u kojem bi se moglo intervenistati ali su tu prisutni vrlo visoki koeficijenti izgrađenosti. To je složeno pitanje, pa ćemo vidjeti kako će to ići – kazao je Šukalo.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime