U PRIJEDORU DNS DEFINITIVNO OSTAO BEZ SKUPŠTINSKE VEĆINE; Pavić zaćutao, Đaković usamljen – slijedi opoziv!

0

PRIJEDOR – Od kako je kriza u odnosima među koalicionim partnerima na republičkom nivou doživjela vrhunac, prelila se i na Prijedor. Od Pavića, koji je ranije mogao zaustaviti ‘lavinu’ u Banjaluci, prije nego stigne do Prijedora – ni traga ni glasa. Možda i njemu odgovara da Đaković bude opozvan, pa da proba – on. Još jednom?!

Nakon 15-tak godina suverene vladavine u Prijedoru, DNS je ostao bez skupštinske većine, a aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković prilično usamljen i bez očekivane podrške.

Naoko bezazlena priča o prekompoziciji skupštinske većine, koja bi na kraju lako mogla da završi čak i opozivom gradonačelnika, što je po izvorima Faktora izvjesno, simptomatično je počela u decembru na zasijedanju Gradske skupštine, a nastavljena u januaru na kojoj je Đaković ostao i bez ‘podignutih ruku’ DNS-ovih odbornika Predraga Starčevića i Duška Miletića.

Po Đakoviću, problema nije bilo dok na čelo Gradskog odbora SNSD nije došao Saša Bursać.

Naravno, nije dugo čekao na odgovor, pa mu je Bursać pojasnio da je nefukcionisanje Skupštine ipak počelo pola godine prije posljednjih parlametarnih izbora. Uz tvrdnju da je glavni problem u nefunkcionisanju vlasti, dakle i gradske Skupštine, nepostojanje ugovora o održavanju lokalnih, makadamskih ali i asfaltiranih puteva.

”I pored milion i po maraka sredstava koje je za ove namjene odobrila Vlada, Gradska uprava nije sposobna da realizuje ovaj projekat”, tvrde u prijedorskom SNSD.

Bursać takođe ne krije da je sa Đakovićem na ovu temu, prije nego što su sredstva odobrena, pričao najmanje pet puta i da je od njega tada za sve dobio i svesrdnu podršku.

Ko nabavi i iskuka pare može i da bira puteve, pa je tako SNSD tražio da i oni učestvuju u određivanju putnih pravaca koji će biti sanirani, a ne da to bude samo ispred kuća DNS-ovih glasača.

Riješen je i problem sa izvođačima (Bursać tvrdi u roku od samo jednog dana): Niskogradnjom Marjanović i Prijedor-putevima koji su najavili da se neće miješati ni u tendere ni u lotove. No, i pored toga, Bursać kaže da nije bilo gradonačelnikove dobre volje da se problem riješi, pa je Đakoviću, navodno u šestom razgovoru, najavio da bi zbog svega moglo biti problema i sa skupštinskom većinom. Obećao je tada Bursać da će se boriti da Đaković stavi potpis na taj dokument čime bi Grad, koji gazduje putevima – većina po broju rupa liči na kvalitetan švajcarski sir – dao saglasnost da se oni uz odobrena sredstva i saniraju.

I tu nije kraj priče, jer u SNSD napominju da trenutna hitna sanacija puteva, prema njihovim izvorima, nema adekvatnih ugovora sa izvođačima; što je nezakonito.

– Ne želimo da građani trpe nesposobnost gradske uprave – kažu u SNSD u Prijedoru.

Nisu u gradskom odboru SNSD, koji je odnose sa DNS-om ocijenio jedva prolaznom ocjenom, zadovoljni ni sa raspodjelom funkcija. Po rezultatima lokalnih izbora trebalo bi ih biti daleko više, kažu.

Kako god, trzavice ne prestaju, a skupštinska većina nikad nije bila nestabilnija.

Na posljednjoj sjednici Đaković je ostao sam i bez podrške da se Skupština odloži do daljnjeg zbog neusaglašenog dnevnog reda i hrpe amandmana SNSD, ali i Demokratske fronte koja je zatražila smjenu načelnice za finansije Biljane Malbašić, ali i smjenu sekretara Skupštine Željka Škondića.

Đaković za nove relacije SNSD-DNS ima i pojašnjenje.

Tvrdi da se kriza sa republičkog prelila na lokalni nivo. Čime je opoziv Đakovića sve bliži. Pogotovo što su četiri odbornika napustila  DNS prelaze, po svemu sudeći, ne u DEMOS, nego u SNSD.

Za to vrijeme od Marka Pavića nema ni zbora, možda i zato što sve manje (ili nikako?) ima komunikaciju sa Dodikom. Ili, računa da se u slučaju opoziva ponovo kandiduje. Da ide na sve ili ništa. U slučaju da DNS izgubi mjesto gradonačelnika, sasvim je izvjesno da će izgubiti i ministarska mjesta u Vladi Republike Srpske. Otuda je borba za Prijedor trenutno najveće političko žarište.

(Faktor magazin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime