Banjaluka: Vatrogasci spriječili ekološki incident

0

BANJALUKA – Zahvaljujući pravovremenoj dojavi i brzoj intervenciji vatrogasaca, Banjaluka je u ranim jutarnjim časovima izbjegla ekološku katastrofu.

Naime, tokom rušenja objekta u Energani u krugu Incela, zapalilo se ulje za hlađenje. Akcija gašenja trajala je oko 40 minuta. Opasnost su predstavljala opasna isparenja, koja su toksična i kancerogena.

Iz vatrogasne jedinice ističu kako ovakve vrste požara mogu dovesti do ekološkog incidenta.

Vatrogasci su u 07.40 časova dobili dojavu o požaru u krugu Incela. Na mjestu događaja uočili su da se zapalilo ulje za hlađenje, koje tokom sagorijevanja ispušta toksične i kancerogene gasove. U roku 40 minuta, i pored svih opasnosti, uspjeli su da ugase požar i grad sačuvaju od ozbiljnog ekološkog incidenta.

– Ovakvi požari mogu da dovedu do ekološkog incidenta. Prema informacijama kojima raspolažemo, radi se o ulju koje je služilo za hlađenje turbina u energani koje, samo po sebi, ima štetno dejstvo za ljude – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka civilne zaštite.

Кomandir čete centar Vatrogasne jedinice Banjaluka Dragan Savanović rekao je kako su nakon dojave o požaru u roku desetak minuta bili na požarištu. Požar je ugašen, a kako Savanović dodaje, primijećeno je da ulje za hlađenje na pojedinim mjestima i dalje curi.

– To je jedan od najtežih požara za same vatrogasce i građane, jer je u pitanju zapaljivo ulje, kancerogeno. Ovo se vodi kao ekološki incident i moglo je biti gore, ali je sada sve pod kontrolom – rekao je Savanović.

Iz Odsjeka civilne zaštite upućuju apel na izvođače radova da tokom rušenja objekata lako zapaljive materije na bezbjedan način deponuju kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime