Premijeru Federacije BiH oduzeta vozačka dozvola

0

SARAJEVO – Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) ostaće bez vozačke dozvole zbog brze vožnje.

Novalića je, piše “Avaz”, prije nekoliko noći zaustavila patrola Saobraćajne policije Policijske stanice Zapad u Tuzli. Preciznije, automobil kojim je upravljao Novalić, policijski radar uhvatio je u mjestu Ljubače.

Zbog prekoračenja dozvoljene brzine, policijska patrola izdala je Novaliću prekršajni nalog, u kojem mu je izrečena kazna od 400 maraka, oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca, a u njegov dosje su, prema odredbama zakona, upisana dva kaznena poena.

Novalić se, kako saznajemo, na mjestu događaja saglasio sa izrečenim mjerama i uredno je potpisao prekršajni nalog.

Izvor “Avaza” tvrdi da su narednog dana iz krugova bliskih premijeru Novaliću stizale molbe da se prekršajni nalog “skloni u stranu”, ali tim molbama, prema svemu sudeći, nije udovoljeno.

Prema članu 234a Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, “vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je više od 30 kilometara na sat veća od dozvoljene brzine”, kaznit će se kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM.

Takođe, za ovaj prekršaj, prema Zakonu, uz novčanu kaznu se izriče “zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca do šest mjeseci i dva kaznena boda”.

Policajac u patroli vozaču koji je napravio prekršaj, prema odredbama Zakona, u prekršajnom nalogu upisuje najnižu predviđenu kaznu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime