DIPLOMATSKI KRUGOVI IZ PRIŠTINE OTKRIVAJU Kosovske vlasti planiraju UPAD NA SJEVER i zauzimanje postrojenja Trepče

0

PRIŠTINA – Kosovske vlasti planiraju da upadom specijalnih jedinica Kosovske policije preuzmu postrojenja Trepče na sjeveru KiM, i tako se praktično infiltriraju u većinski srpski dio.

Izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Prištini navodi da Kfor raspolaže saznanjima o pripremama i da ne isključuje mogućnost da se kosovske institucije upuste u ovakvu akciju.

Sagovornik dodaje da je sprovođenje akcije, kao i da li će do nje uopšte doći povezano i direktno zavisi od unutarpolitičkih dešavanja u Prištini ali i odluka i širih političkih dešavanja oko Kosova.

– Međutim, osnov i namjera za operaciju postoje – kaže izvor iz Prištine.

Pokriće prištinskim vlastima za operaciju je sprovođenje na terenu izglasanih zakona u kosovskoj vladi i Skupštini, a koja se odnose na Trepču. Zauzimanjem postrojenja nastoje da pokažu da se zakoni Kosova primjenjuju i da su primjenjivi na cijeloj teritoriji KiM.

Za ovakvo sagledavanje stvari, ali i moguću akciju vođama kosovskih Albanaca je uporište prošlonedjeljna odluka (8. mart) o upisu Trepče u Kosovsku agenciji za registraciju imovine kao akcinarskog društva. Trepča je ovom registracijom upisana kao 100 odsto u vlasništvu Kosova. Privremene prištinske institucije vlasnik su 80 odsto kapitala, dok je radnicima pripalo preostalih 20 odsto. Ranije usvojen zakon o Trepči i izglasani Statut u Parlamentu, kosovskim institucijama je argument da Trepču smatraju svojom i kompanijom zasnovanom na kosovskim zakonima “koja im kao takva i pripada”.

Šta predviđa platforma Prištine?

Inače, dan prije upisa Trepče u registrar kosovske imovine, Skupština u Prištini 7. maja usvojila je i platformu za pregovore sa Srbijom. Dokument je izradila “državna delegacija za dijalog sa Srbijom” i suština je da se pregovarači obavezuju na – recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica. Platforma sadrži 11 glavnih principa za dogovore, ali i odredbu da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu.

Među bitnim stavkama prištinske platforme je – prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i “Trepča” na sjeveru, predstavljaju dio “suverene teritorije Republike Kosovo” i to pitanje “nije otvoreno za pregovore”.

Istovremeno, na međunarodnom planu sve su glasniji stavovi da promjena granica odnosno, razgraničenje jeste opasna ideja. Posebno se ovakvom modelu rješavanja kosovskog problema protive administracije država EU, a već mjesecima nije tajna da Njemačka i Velika Britanija oštro negoduju i pružaju otvoreni otpor.

Prema pojedinim navodima termin podjela, a potom i razgraničenje koji se upotrebljavao među posljednjim u nizu, dobli su i svoju najnoviju verziju – korekcija granica. Ova jezička kovanica zvuči manje oštro. Ma kako da se naziva ili opisuje, ideja se pokušava progurati kao isključivo rješenje za Kosovo koje se neće nigdje drugdje primjenjivati.

Akcija “Čelični prsten”

Inače, kako je “Blic” objavio, na Kosovu i Metohiji u toku je akcija “Čelični prsten”, a na administrativnim prelazima angažovane su dopunske policijske snage.

Prema saznanjima, ova akcija traje posljednjih nekoliko dana i za sada se odvija sa obrazloženjem – kontrola administrativne linije. Provjeravaju se kamioni sa robom u cilju smanjenja korupcije i šverca.

Međutim, izvor navodi da su u većem broju angažovani pripadnici takozvane kosovske granične policije, i da ih ima iz svih regiona Kosova.

“Čelični prsten” nije novi naziv za akcije kosovske policije, ali je poznato za šta je do sada korišćen.

– To je generalno ustaljeni naziv za operacije kosovske policije. Koristi se prilikom akcija na sjeveru, posebno blokada – kaže izvor.

Međutim, niko od sagovornika koji su na terenu ne može da tvrdi da će “Čelični prsten” i ostati na onome što je sada: provjera robe i kamiona.

Pojedini beogradski mediji navode da je posredi blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka sjeveru KiM.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime