DOGOVORENO POVEĆANJE PLATA Približeni stavovi socijalnih partnera u Srpskoj

0

BANJALUKA – Zaposleni u Republici Srpskoj imaće pravo na uvećanje osnovne plate za 30 odsto po osnovu noćnog i prekovremenog rada, a za 50 odsto ako rade na dane državnog praznika ili druge dane kojima se po zakonu ne radi.

Ovo su juče dogovorili predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade RS u toku pregovora oko utvrđivanja opšteg kolektivnog ugovora – saznaje Srpskainfo.

Takođe, posebnim kolektivnim ugovorom kod poslodavaca biće bliže uređeno povećanje plate po osnovu posla pod otežanim uslovim rada.

Zauzvrat su se sindikalci, kako saznajemo, odrekli zahtjeva da predstavnicima sindikalnih organizacija bude plaćen angažman u sindikatu.

Iz Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite saopšteno je da je održan 11. sastanak socijalnih partnera, nakon što je stupanjem na snagu novog Zakona o radu 2016. godine prestao da važi ranije zaključeni Opšti kolektivni ugovor.

– Na sastanku su dodatno približeni pojedini stavovi pregovarača u socijalnom dijalogu i dogovoreno je da pripremni tekst Opšteg kolektivnog ugovora bude dostavljen svim socijalnim partnerima kako bi o njemu upoznali svoje najviše organe i zauzeli stav do kraja marta – kažu u Ministarstvu rada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime