Dodik: Zainteresovani smo da PDP uđe u vlast na zajedničkom nivou

0

BANJALUKA – U Banjaluci je završen sastanak rukovodstva SNSD-a sa delegacijom PDP-a na kojem je razgovarano o učešću ove partije u vlasti na nivou BiH.

“Smatramo da nema problema da obje stranke učestvuju u izradi novog Izbornog zakona. Gosti su tražili da se razgovara o funkcionisanju javnog servisa i da se on stavi pod parlamentarni nadzor. Mi smo zainteresovani da sa PDP uđemo u vlast na zajedničkom nivou. Smatramo da srpska reprezentacija u Sarajevu treba da bude jedinstvena i bili smo spremni da kreiramo određena rješenja. U Srpskoj PDP ostaje opozicija, ali smatramo da na nivou BiH Srbi moraju da djeluju jedinstveno. PDP će početkom iduće sedmice imati konačnu odluku. Ponudio sam Borenoviću da bude u Savjetu ministara ali on zbog strnačkih obaveza to isključuje. I ako ne budu ušli u vlast dogovor je da radimo na zajednickim rješenjima za srpski narod. Veoma je važno sačuvati rezoluciju o vojnoj neutralnosti”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Na sastanku je dogovoreno da se sastaju i dalje i razgovaraju o važnim temama.

“Nakon deset godina, sjeli smo i razgovarali to je dobro. Mi smo opozicija u RS, ali smo pokazali da možemo da sjednemo i razgovaramo o zajedničkim institucijama BiH. Tačno je da mi je SNSD ponudio ministarsku poziciju u Savjetu ministara, ali sam to odbacio pokazujući da nije sve do pozicije i funkcije nego i do budućeg djelovanja u korist naroda. Važno je što smo postigli konsenzus oko Izbornog zakona koji će onemogućiti izbornu manipulaciju. Dogovorili smo da pokušamo riješiti parlamentarni nadzor javnih medija koji su u vlasništvu Republike Srpske. Imamo prijedlog koju je u ovoj fazi korektno prihvaćen. Tačno je da nema formiranja parlamentarnih tijela i komisija što znači da neće moći da rade dok se ne formira Savjet ministara, očekujemo da se što prije formira”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime