Prve penzije iz Evropskog dobrovoljnog fonda

0

BANJALUKA – Prve penzije iz Evropskog dobrovoljnog fonda u Republici Srpskoj, koji postoji tek nešto duže od godinu, već je dobilo je osam korisnika, a najveći pojedinačni isplaćeni iznos bio je oko 1.300 maraka.

Postojeće obavezno penzijsko osiguranje je osiguranje takozvanog prvog stuba, odnosno sistem međugeneracijske solidarnosti.

Zasniva se na principu tekućeg finansiranja. Uplaćeni doprinosi u PIO fondu isplaćuju se praktično istovremeno u vidu penzija sadašnjim penzionerima.

Dobrovoljni penzijski fondovi čine tzv. treći stub dobrovoljnog dopunskog penzijskog osiguranja, namijenjenog svim građanima, bez obzira da li su zaposleni ili ne, da li imaju redovne prihode, studiraju, bave se samostalnom djelatnošću. Pojedinci mogu sami da uplaćuju novac u dobrovoljni penzijski fond ili preko poslodavca.

Ne postoji ulaganje koje se može smatrati kao bezrizično, bilo da je riječ o ulaganju u nekretnine, fondove, banke, životna osiguranja, umjetnine ili druge generalno prihvaćene investicione opcije.

Ulaganja u penzije se smatraju ulaganjima sa kojima se preuzimaju izuzetno niski rizici investiranja, jer je njihov značaj veliki, ne samo za pojedince i poslodavce koji su članovi fondova, već i za državu. U ovom slučaju uplaćeni novac uvijek ide na privatni račun, tako da je i u slučaju otkaza – na sigurnom.

Nakon što se podnese zahtjev za isplatu, korisnici već za dan ili dva imaju novac na svojim računima.

Republika Srpska je svoj dobrovoljni penzioni fond dobila krajem novembra 2017.godine. O efikasnosti sistema dobrovoljnih penzija dovoljno govori to da u regionu, uspješno, funkcioniše već godinama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime