Evropski fondovi

0

BiH nije pokazala posebnu vještinu kad je u pitanju povlačenje sredstava pretpristupne pomoći EU. Iako je od odobrenih sredstava BiH realizovala skoro sto odsto projekata, tu je bitno napomenuti da je odobreno samo ono za šta je već postojao kapacitet da bude realizovano, a osim toga upravljanje IPA sredstvima sprovodi se iz Delegacije EU, umjesto da to bude decentralizovani sistem koji bi sprovodili organi BiH. Kako bi to sve izgledalo u domaćoj režiji, možemo samo da zamislimo.

Zbog brojnih neusvojenih strategija – od poljoprivrede pa do transporta – godinama ranije nisu ni predlagani projekti koji bi finansirali njihovo sprovođenje. Da smo sve strategije usvojili na vrijeme i pripremili kvalitetne projekte, situacija bi sigurno izgledala mnogo drugačija, a BiH bi dobila višestruko veća sredstva.

Tu, po mom mišljenju, postoji još jedna važna činjenica: evropska sredstva je teško dobiti. Potrebni su veoma kvalitetni projekti, podložni rigoroznim računovodstvenim provjerama trošenja novca i kontrolama kako se oni realizuju. “Ugrađivanje” rođaka, kumova i političkih prijatelja je gotovo nemoguće, a ako bi neko i pokušao postoji realna opasnost da se nađe pod udarom “zloglasnog” OLAF-a – evropskog tijela za suzbijanje korupcije.

Zato se naši politički šefovi radije odlučuju za prodaju sumnjivih obveznica, povlačenje kredita iz sredstava zemalja koje se ne drže vladavine prava i odgovornog upravljanja kao pijan plota i posjete egzotičnim ofšor destinacijama sa sumnjivim stranim “investitorima”.

Zato ne treba da čudi što su balkanskim političarima puna usta EU, a da istovremeno čine sve što je u njihovoj moći da tamo nikad ne stignemo.

Vladavina prava, odgovorno upravljanje i trošenje javnih sredstava nisu baš na vrhu liste njihovih prioriteta.

(Dejan Šajinović, Nezavisne novine)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime