ŠPIJUNSKA AFERA Tri državljana BiH dala izjavu u Ambasadi u Sloveniji o pokušajima vrbovanja SOA

0

LJUBLJANA – Tri državljanina BiH danas su dala izjavu u Ambasadi BiH u Ljubljani u kojima tvrde da su ih obavještajci Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske pokušali vrbovati.

Ovu informaciju potvrdio je otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Sloveniji Veljko Obrenović koji je kazao kako u ovom trenutku ne mogu iznositi nikakve detalje vezane za ove navode.

– Zbog povjerljivosti podataka ne možemo davati nikakve detaljnije podatke. Dostavićemo Ministarstvu spoljnih poslove Bosne i Hercegovine danas njihove izjave – rekao je Obrenović za Klix, prenosi Srpskainfo.

Istakao je da je riječ o tri osobe koje su juče kontaktirale Ambasadu BiH u Ljubljani, a koje su danas dale i zvanične izjave.

Svjedočenja državljana BiH koji borave u Sloveniji nastavak su špijunske afere koja je prije nekoliko mjeseci objavljena na portalu Žurnal, a koju je potvrdio i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

SOA se navodno koristila čak i prijetnjama kako bi prisilila državljane Bosne i Hercegovine da počnu raditi u interesu ove službe. Jedan od državljana BiH koji je bio predmet isljeđivanja SOA potvrdio je da su hrvatski obavještajci od njega tražili čak da prenosi oružje u medžlis u blizini Zenice. Navodno je sve urađeno kako bi se pokazale tačnim tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kako je Bosna i Hercegovina “leglo terorizma”.

Predmet o potencijalno najvećoj špijunskoj aferi na Zapadnom Balkanu formiralo je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić dostavio je juče i članovima Predsjedništva BiH informacije o djelovanju obavještajaca i diplomata iz Republike Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime