DNS gubi većinu u Prijedoru, ZATRAŽENA SMJENA predsjednika Skupštine

0

PRIJEDOR – Odbornici u Skupštini grada Prijedora pokrenuli su inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine grada Prijedora, Seada Jakupović (SDP BiH), ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Ovu inicijativu potpisalo je 20, od ukupno 31 odbornika u Skupštini. Nisu je potpisala četiri odbornika SDS, šest odbornika DNS i jedan iz SDP BiH, odnosno Jakupović koji obavlja funkciju predsjednika Skupštine grada Prijedora.

Odbornici su u svom obrazloženju naveli da smatraju da predsjednik Skupštine grada Prijedora, povjerenu dužnost ne obavlja u skladu sa Statutom, kao i Poslovnikom Skupštine grada Prijedora i ne izvršava utvrđenu politiku Skupštine.

– Iako mu je drugi mandat na sjednicama je pokazao ne poznavanje Statuta i Poslovnika Skupštine grada. Iako je znalo doći do kršenja Poslovnika nikada nije izrekao javnu opomenu niti je oduzeo riječ bilo kom odborniku koji je kršio odredbe Poslovnika – navode odbornici.

Dodaju da nije primjenjivao ni Etički kodekst Skupštine grada Prijedora.

– Iako je bilo potrebe jer smo bili svjedoci da prisutni koji se nalaze u sali za vrijeme zasjedanja,  Skupštine grada, neometano šetaju po skupštinskoj sali što ukupno stvara loš utisak o samoj sjednici i ometa odbornike u radu, a predsjednik iz njemu poznatih razloga to toleriše – navode odbornici.

Navode da predsjednik Skupštine nije zakazivao sjednice u skladu sa članom 83. stav 1. Poslovnika Skupštine grada Prijedor, gdje je navedeno “Redovne sjednice Skupštine održavaju se u skupštinskoj sali najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće, radi raspravljanja i odlučivanja o pitanjima iz nadležnosti Skupštine”, a što on nije uradio.

Objašnjavaju da je članom 89. stav 1. predviđeno da predsjednik Skupštine, inicira sjednice.

– Što on nije činio, nego se samo usaglašavao sa prijedlogom gradonačelnika koji je i predlagao i tačke dnevnog reda i termine održavanja sjednica. Isto to je iznosio i na sastanke šefova klubova i tražio od njih saglasnost za već određen termin – zaključuju odbornici u obrazloženju.

Ovu inicijativu za smjenu Predsjednika Skupštine grada, potpisala su tri odbornika SDA, Ajdin Mešić, Mesud Trnjanin i Sabahudin Garibović. Potom četiri odbornika koja su napustila DNS i osnovala samostalni Klub odbornika, Želimir Kos, Vučkovac Goran, Predrag Stračević i Duško Miletić. Potpisali su je i svi odbornici SNSD, Dalibor Pavlović, Rajko Drinić, Gorana Bosančić, Nenad Gvozden, Andrija Vukotić, Maja Marković, Goran Velaula i Goran Dragojević. Svoje potpise stavili su i dva odbornika PDP, Dalibor Grabež i Mladen Surtov, jedan odbornik DF Mirsda Duratović kao i samostalni odbornik Ranko Kolar.

Zanimljivo je da je od ukupno pet odbornika SDS, ovu inicijativu podržao samo jedan, odnosno Radenko Stjepić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime