Manje komunalne takse za fondacije, fotografske radnje i auto-škole

0

BANJALUKA – Novom odlukom o komunalnim taksama veliki broj organizacija civilnog društva, kao i brojna preduzeća biće u povoljnijem položaju, saopšteno je iz Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka.

Prema prijedlogu odluke koja će biti na dnevnom redu na sjednici Skupštine grada 10. aprila, drastično je smanjena komunalna taksa.

Radenko Komljenović, načelnik tog odjeljenja, ističe da su se na ove promjene odlučili nakon što je uočen problem visoke komunalne takse za neprofitna i humanitarna udruženja, kao i udruženja koja pružaju socijalne usluge.

Prema novoj odluci, udruženja koja okupljaju lica s invaliditetom, udruženja koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima te neprofitna udruženja humanitarnog karaktera plaćaće komunalnu taksu 40 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM, što je devet puta manje.

“Komunalna taksa je do sada bila 360 KM i za ostale organizacije civilnog sektora, odnosno NVO, udruženja građana i fondacije, a ubuduće će za godišnju komunalnu taksu izdvajati 150 KM”, rekao je Komljenović.

Olakšice su uvedene i za samostalne autoprevoznike, kojima je taksa sa 360 KM smanjena na 260 KM, kao i fotografske radnje i auto-škole, koje će plaćati 150 KM.

Istom odlukom 60 KM plaćaće preduzetnici koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju i kulturno-umjetnička društva. Do sada, i oni su plaćali komunalnu taksu 360 KM.

Istovremeno, ovom odlukom se ukida plaćanje komunalne takse za privrednike koji na sopstvenim vozilima reklamiraju svoje proizvode.

Miroslav Subašić, sekretar Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”, pozdravio je ovu odluku i kazao da će sa smanjenjem komunalnih taksi ovo udruženje moći više uložiti u hranu i potrepštine za najsiromašnije.

Snježana Blagojević, koordinator Udruženja građana “Zdravo da ste”, rekla je da su i do sada redovno izmirivali svoje komunalne takse, te da će nove olakšice pomoći njihovoj samoodrživosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime