Još nije gotovo: Karadžić ima pravo na dva pravna lijeka poslije presude

0

BEOGRAD – Pravni tim nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića ima pravo na dva pravna lijeka poslije presude na kaznu doživotnog zatvora pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT), izjavio je za Hinu jedan od Karadžićevih advokata Goran Petronijević rekavši i kako će tim pokušati i reviziju presude.

Komentarišući vijest da je Karadžić uložio priziv na presudu doživotnog zatvora, uz zahtjev da se ta kazna ukine i predmet vrati raspravnom vijeću na ponovno suđenje, Karadžićev advokat iz Beograda je potvrdio da je MICT presudom o doživotnom zatvoru prekršio vlastita pravila.

“Vijeće MICT-a prekršilo je vlastita pravila pri preinaci prvostepene kazne izrečene Radovanu Karadžiću s 40 godina zatvora na doživotnu kaznu zbog toga što u drugostepenoj presudi nije bilo povećanja činjeničnog stanja u dispozitivu presude, niti je bilo povećanja oblika odgovornosti po 10 tačaka za koje je Karadžić oglašen krivim”, rekao je Petronijević.

On je, upozoravajući na pravila MICT-a, rekao da u takvoj situaciji “drugostepeni sud ne može ulaziti u pravno uvjerenje prvostepenog suda” u vezi s omjerom kazne.

“To je moguće jedino ako ga se u drugostupenom postupku oglasi krivim za neku tačku po kojoj je oslobođen u prvostepenom postupku”, objašnjava Karadžićev advokat dodajući da je “jedino u toj situaciji moguće” da MICT poveća kaznu.

Povećanje kazne je moguće, navodi Petronijević, i ako je “u nekoj od tačaka (optužnice) povećan neki od oblika odgovornosti”.

“U ovoj situaciji oni (MICT) to nisu mogli uraditi i mi sada pišemo žalbu na dio presude koji se odnosi na preinačenje kazne. Rezultat te žalbe – ako je usvoje, a nadamo se da hoće – može biti da kaznu sa doživotne vrate na 40 godina, kako je glasila i prvostepena presuda”, rekao je Petronijević.

On kaže kako će advokatski tim pripremati reviziju praveći “selekciju iz kontigenta dokaza za pojedine tačke (optužnice) koje je je tužilaštvo (ICTY i MICT) do sada prikrivalo od odbrane”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime