Ovako je banda iz Srbije “provjerenim” metodama stizala do plijena

0

BEOGRAD – Šestočlana banda Srba uhapšena u Španiji zbog niza krađi na auto-putevima, povezuje se sa više od 30 krivičnih djela, mada policija ne isključuje mogućnost da su upleteni u preko 100 djela počinjenih na teritoriji te zemlje, ali i zemljama poput Francuske, Njemačke i Španije.

Šest članova organizovane kriminalne grupe poreklom iz Srbije i sa Kosova, uzrasta između 35 i 50 godina, uhapšeno je 25. marta u prepodnevnim satima na različitim lokacijama u gradu Reusu (Katalonija).

Tada je kod osumnjičenih pronađeno oko 15.000 evra u gotovini i 10.000 evra u raznim stranim valutama (švajcarski franci, ruske rublje, kanadski dolari, dirhami, SEK, mađarske forinte, poljski zloti, iranski šekeli, turske lire, indijske rupije, hrvatske kune i češke krune).

Osim toga, pronađene su razne dragocjenosti poput nakita, torbi renomiranih svjetskih brendova, ali i elektonskih uređaja.

Istraga je započeta pet mjeseci ranije, kada je policija počela da dobija dojave sa različitih auto-puteva o djelovanju ove grupe. Tokom višemjesečne istrage, tamošnji organi uspjeli su da ih povežu sa 22 pljačke, šest lakših krivičnih djela, sedam dela protiv bezbjednosti saobraćaja, dva djela nasilničkog ponašanja, dvije krađe kola, jednom oružanom krađom i svi oni teretiće se za udruživanje radi izvršenja krivičnih djela.

Zanimljivo je da su pojedini članovi optuženi i za voženje bez vozačke dozvole.

Kako je pljačkala organizovana banda?

Šestočlana banda podijeljena u dvije grupe “operisala” je na auto-putu popularne “Kosta Blanke”, turističke zone na istoku zemlje. Jedna grupa bila je zadužena za tipovanje žrtve i oni bi ih pratili do mjesta na kojima su se zaustavljali, što bi najčešće bile naplatne rampe.

Potom bi se jedan od članova prikrao automobilu i izbušio gume. Kada bi naivni putnici nešto dalje primjetili da sa njihovim vozilom nešto nije u redu, zaustavljali bi se kraj puta. Tada na scenu nastupa druga grupa Srba razbojnika, nudeći im navodno pomoć.

I dok ih pripadnik grupe broj dva zamajava, drugi Srbi bi iz automobila odnosili sve što je vrijedno.

Kako je saopštila tamošnja policija, banda se toliko izvještila da im više nije bio potreban kvar na automobilu, već bi oni glumili žrtve i sami iscenirali probleme na svojim vozilima.

Prema tom scenariju dobronamjerni naivni putnici bi pritekli u pomoć, a iz njihovih automobila bi, po dobro utvrđenom planu lopova, nestajale sve vrijedne stvari. Razbojnici bi tada sjedali u svoje automobile i bježali.

Inače, prema saopštenju španske policije, Srbi su u vozila za bijeg uložili preko 9.000 evra, a sve sa ciljem da što efikasnije i brže izmaknu policiji ili pokradenim turistima.

Istražitelji su došli do saznanja da je ova grupa ostvarila više od 50.000 evra dobiti u gotovini, dragocjenostima i stvarima. Oni takođe sumnjaju da su, koristeći se lažnim putnim ispravama, radi izvršenja pljački na isti način, odlazili i u Italiju, Francusku i Njemačku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime