Građani spriječili rušenje krstionice u Tivtu

0

TIVAT – Kod Manastira Miholjska prevlaka jutros se okupio velili broj građana kako bi sačuvali crkvu Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca u Tivtu, čije rušenje je bilo najavljeno za 9 časova.

Građani su prilaz manastiru zabarikadirali svojim automobilima, a na samom ulazu stoji natpis “Strogo zabranjen ulaz”.

U toku je liturgija, na kojoj je veliki broj vjerujućeg naroda, a prisutni koji su tu proveli čitavu noć kako bi sačuvali manastir.

Kažu da su policijske snage dolazile sa mora rano jutros oko 4.30 časova sa ugašenim svjetlima, pokušavši da tajno i nečujno opkole krstionicu i da su se zadržali do 7.30 kako bi izvideli situaciju, ali da incidenata nije bilo, prenosi “Sputnjik“.

Inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenja krstionice “Suza NJegoševa”. Rješenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vjekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu sa arhitekturom iz 9. vijeka i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime