EKOLOŠKA KATASTROFA PRIJETI BANJALUCI Tokom požara iscurilo opasno ulje, litra može da zagadi cijelu rijeku

0

BANJALUKA – Veliki požar, koji je prije mjesec dana izbio u krugu preduzeća „Incel“ u Banjaluci, mogao je da prouzrokuje ogromnu ekološku katastrofu, jer je iscurilo veoma opasno i kancerogeno ulje piralen, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, od velike toplote popustio je jedan od rezervoara u kojem se nalazilo piralen i jedan dio te tečnosti je iscurio. Na sreću po stanovnike Banjaluke, na vrijeme je spriječeno da iscure veće količine, jer bi to imalo nezamislive posljedice.

Načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Banjaluke Janko Kecman rekao je za Srpskainfo da su krenuli u potpunu kontrolu svih preduzeća koji imaju svoje prostore ili posluju u krugu „Incela“.

Kako saznajemo, dugo se već znalo da se u krugu ovog preduzeća nalazi nekoliko rezervoara sa većom količinom ovog opasnog ulja.

– Odbor povjerilaca jedne firme, koja je u međuvremenu prodana, još prije nekoliko godina je donio odluku da se ti spremnici unište. Čak su bile prikupljene ponude i donesena odluka koja će to firma uraditi, ali do toga nije došlo. Uništavanje piralena je jako skupo, pa je to vjerovatno uzrok zbog kojeg nije ni uništen – pojasnio je naš sagovornik.

Dodaje da je sreća što je tako manja količina iscurila, jer da se u prirodi našlo to ulje, koje je u krugu ovog preduzeća, nastala bi vjerovatno jedna od najvećih ekoloških katastrofa u Banjaluci.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali ističu da je sa ovakvim neodgovornim ponašanjem dovedeno u pitanju zdravlje i životi ljudi.

– Poslije radioaktivnog zračenja, ulje piralen je nešto najopasnije sa čim čovjek može doći u kontakt. U dodiru sa ljudskim tijelom bez zaštite, skoro da uvijek završi izazivanjem raka kod čovjeka. Samo jedna litra ovog ulja može da zatruje cijelu rijeku i pobije sav životinjski i biljni svijet u njoj – pojasnio nam je jedan od stručnjaka i dodao da svako ko je imao bilo kakav dodir s njim treba što prije otići ljekarima na kontrolu.

Načelnik Kecman nam je pojasnio da u krugu nekadašnjeg „Incela“ trenutno posluju 64 preduzeća i da su krenuli u strogu kontrolu svih.

– U narednom periodu sve te firme moraće nam pokazati da li imaju ekološke dozvole za rad i druge potrebne dokumente, a svi koji to ne budu imali biće sankcionisani. Banjalučani moraju znati šta se nalazi u njihovoj blizini – pojasnio je Kecman.

Prema njegovim riječima, do sada je urađena kontrola zemljišta samo jednog preduzeća i utvrđeno je da na tom dijelu nema zagađenja.

– Veliki broj investitora kupovao je te objekte s namjerom preprodaje sekundarnih sirovina. Vadili su iz zemlje kablove zbog bakra i prodavali. Kao izolacija u tim kablovima korištena su i razna ulja. Svi koji se bave tim poslovima morali su za to ispunjavati uslove. Morali su imati sve spremno za gašenja požara, mjesta za odlaganja ulja i slično – istakao je Kecman.

Dodao je da će u narednom periodu biti provjereno i da li preduzeće „Incel“ posjeduje hidrantne mreže, protivpožarnu zaštitu i ostale potrebne stvari.

Banjalučanka koja živi u blizini „Incela“ ispričala je da čula da je to ulje iscurilo i da ju je posebno zabrinulo što se nigdje o tome nije pričalo.

– Nikada nisam čula za to ulje ranije, ali sam čula da je jako opasno. Nadležni su nas trebali obavijestiti šta se tu tačno uradili po tom pitanju – rekla je naša sagovornica.

Šta je piralen

Piralen se koristio za punjenje transformatora, jer i pri fizičkim i hemijskim kontaktima nije mogao da se zapali i izazove bilo kakvu štetu, postojan je i nerazgradiv.

Još sedamdestih godina prošlog vijeka otkrivena je strahovita zloćudna karakteristika piralena i od tada je zabranjeno njegovo korištenje. Kada dođe u dodir sa ljudskim tijelom on se deponuje u masnom tkivu, u bubrezima i jetri, te i nakon određenog vremena izaziva rak.

U količini od samo jednog litra piralen zagađuje milijardu kubnih litara vode. To je dovoljan razlog što se u Evropi tokovi tog toksičnog ulja kontrolišu kao i putevi droge.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime