Srpčani nezakonito na prodaji traktora zaradili milion KM?

0

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv odgovornih lica u preduzeću “Agrocom VD” d.o.o. Srbac, zbog sumnje da su utajom poreza i doprinosa oštetila budžet Republike Srpske za 101.910 KM.

Izvještaj je podnesen protiv S. D. i N. V. iz Srpca, direktora i suvlasnika preduzeća “Agrocom VD” d.o.o. Srbac, koji su osumnjičeni da su kao odgovorna lica u tom preduzeću izbjegli da evidentiraju ostvareni prihod u iznosu od 1.019.104 KM u periodu od 2012. do 2017. godine, čime su počinili krivično djelo “Utaja poreza i doprinosa”, u iznosu do najmanje 101.910 maraka.

Naime, ove osobe su osumnjičene da su obavljajući registrovanu djelatnost, izbjegli plaćanje poreza propisanih zakonodavstvom Republike Srpske, dajući lažne podatke u poreskoj prijavi i godišnjim finansijskim izvještajima o svom stečenom oporezivom prihodu i to tako što u poslovnim knjigama nisu evidentirala stvarno ostvareni prihod od prodaje traktora na domaćem tržištu, već su prikazala samo djelimičan ostvareni prihod, a razliku su zadržali za sebe, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

S.D. i N. V. su osumnjičeni da su prodavali traktore po cijenama višim nego što su evidentirali u poslovnim knjigama i fakturama izdatim kupcima, a ukupna razlika za period kontrole od 01.11.2011. do 01.05.2017. godine je 1.019.104 KM. Na taj iznos nisu obračunate i plaćene poreske obaveze u iznosu od 101.910 KM, za koliko je i oštećen budžet RS.

Prilikom rada na ovom predmetu inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS uzeli su više od 200 izjava od kupaca traktora, a rad na ovom predmetu inspektori će nastaviti i u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime