Mediji u Sloveniji objavili snimak, tvrde da je Hrvatska pokušala zataškati špijunsku aferu

0

LJUBLJANA – Hrvatska vlada pokušala je preko posrednika spriječiti objavljivanje otkrića u vezi sa nezakonitim snimanjem afere prisluškivanja arbitraže u Sloveniji.

Član uprave jedne od najvažnijih hrvatskih medijskih kuća i dobar prijatelj mnogih političara u Hrvatskoj pokušao je spriječiti i potkupiti direktora inostrane multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na POP TV, pišu mediji u Sloveniji.

– Noć prije objave imena i fotografije Davora Franića, vođe akcije prisluškivanja, uredništvo POP TV-a dobilo je prvi poziv u kojem su ih molili i predlagali da se priča ne objavi. Lobista koji je kontaktirao POP TV nije bio svjestan razmjera afere. Namjeru da objavimo ovu priču znao je uzak krug ljudi, zapravo samo dva novinara POP TV-a iz čega je ovaj medij zaključio da je Hrvatska to saznala zahvaljujući skrivenim obajveštajnim metodama – piše 24ur.

Budući da su samo dva novinara znala da će priča biti objavljena, 24ur upozorava da Hrvatska prisluškuje strane novinare.

Portal POP TV piše da je to bio samo jedan od tri nespretna pokušaja Hrvatske da se stiša afera, odnosno da ime Davora Franića poznatijeg kao Davor mehaničar, predstavnika SOA, ostane skriveno pred slovenačkom i inostranom javnošću.

Član uprave jedne ugledne televizije iz Hrvatske koji ima bliske odnose s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović pokušao je doći do rukovodstva POP TV-a i u razgovoru koji je snimljen rekao:

“Imam jednu ponudu od Vlade Hrvatske. Da li imate uticaja u POP TV-u”, postavio je pitanje posrednik i pojasnio da POP TV sprema priču o SOA, te nastavio:

“Zato su me molili da vas pozovem, ukoliko možete pomoći… Ako pomognete to bi moglo biti jako korisno, znate”, završio je i dodao da neki mediji u BiH forsiraju priču i da bi ona mogla biti “velika”.

Najavljeno je da će večeras, u emisiji 24ur, biti otkrivena imena nekih osoba upletenih u prisluškivanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime