“DODATNO PODSTIČU RADNIKE NA ODLAZAK” Trgovci Srpske se snažno protive radu nedjeljom

0

BANJALUKA – Apsolutno smo protiv rada nedjeljom. Ako se ne budemo mogli izboriti protiv toga, onda ćemo insistirati na tome da se rad nedjeljama plaća od 250 do 500 odsto više nego ostalim danima, kao što je to uređeno u Sloveniji.

Ovo je danas na pres konferenciji rekao predsjednik Sindikata trgovine RS Goran Savanović. On je napomenuo da su trgovci svakako slabo plaćeni, da je njihova prosječna plata tek 688 KM i da iznosi svega 36 odsto potrošačke korpe.

Savanović je rekao da će odbornici Gradske uprave Banjaluka samo dodatno podstaći odlazak radnika iz Republike Srpske ako usvoje danas odluku o radu nedeljom do 22 časa.

Međutim, Savanović je tek nakon upornog insistiranja novinara priznao da Sindikat uopšte nije tražio od banjalučkih odbornika da ne podrže prijedlog o radu nedjeljom.

– Nismo im uputili inicijativu. Oni znaju naše stavove – poručio je Savanović i dodao da je, osim radnika i sindikata, u interesu crkve, Vlade i šire društvene zajednice da se ne radi nedjeljom.

– Oko 40.000 radnika je zaposleno u trgovini. Od toga su 70 odsto žene. Mogu li radnice imati normalan porodičan život nedjeljomu u ovakvim uslovima i možemo li imati normalne i zdrave porodice? Ne možemo – upozorio je Savanović.

On je dodao da Sindikat ipak neće organizovati proteste radnika na ulicama, ali da hoće ostale sindikalne oblike borbe, te je najavio osnivanje saveza za nedjelju sa mnogobrojnim udruženjima iz RS i inostranstva. Takođe, rekao je da će zatražiti i sastanak sa predstavnicima SPC da ih podrže u zaustavljanju rada nedjeljom.

Poručili su da Sindikat trgovine nema nikakve veze sa aktivnostima Draška Stanivukovića u vezi sa borbom protiv rada nedjeljom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime