SDA predložila SNSD-u osnivanje novog ministarstva u Savjetu ministara BiH

0

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) na jučerašnjem sastanku s delegacijom SNSD-a predložila je da se osnuje još jedno ministarstvo u Savjetu ministara BiH, a kako bi se zadovoljili apetiti svih stranaka koje će biti nova većina.

Ovu informaciju medijima je potvrdio šef Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, a koji je bio član delegacije SNSD-a na jučerašnjem sastanku.

“Slobodno neka SDA da DF-u jedno ministarstvo iz kvote Bošnjaka. Mi nemamo ništa protiv toga. Poštujemo odluku da SDA nosi reprezentaciju Bošnjaka na nivou institucija BiH, ali ne smiju zadirati u ustavno pravo RS na tri ministra”, rekao je Košarac

On je rekao da SDA jeste predlagala osnivanje novog ministarstva u Savjetu ministara BiH, ali da je to za SNSD neprihvatljivo.

“Informacija jeste tačna. Mi to ne prihvatamo jer to nije u skladu s Dejtonom i Ustavom BiH. Praviti matematiku da bi tamo neki Bošnjak iz SDA ostao u Savjetu ministara BiH ili da neko iz reda Ostalih iz DF-a uđe u Savjet ministara BiH, a pri tome kršiti Ustav BiH, za to moraju tražiti druge partnere”, kazao je Košarac.

On nije odgovorio na pitanje o kojem je ministarstvu riječ, a kako nezvanično saznajemo, SDA je predlagala osnivanje ministarstva poljoprivrede BiH.

Podsjećamo, SNSD traži ministarstva u Savjetu ministara BiH i predsjedavajućeg državne vlade dok SDA smatra kako SNSD treba dobiti dva ministarstva i predsjedavajućeg.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime