Del Ponte: Milošević se nesmotreno ubio

0

BEOGRAD – Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije i SRJ, nesmotreno je izvršio samoubistvo mješajući lijekove u zatvorskoj ćeliji u Sheveningenu 2006. godine, otkriva bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte! Miloševiću je smrt, kako ona tvrdi, pomogla da izbjegne hašku presudu da je kriv za zločine iz devedesetih.

Del Ponteova priznaje da ju je Miloševićeva smrt 11. marta 2006. razbjesnila, i to na mnogo načina i na jednom dubljem nivou.

Očajnički bijeg

“Nakon četiri godine saslušanja odbrani je preostalo još samo 40 sati izlaganja. Suđenje je trebalo da se završi za nekoliko nedelja. Mjesecima smo upozoravali da Milošević ne uzima propisani lijek za visoki pritisak, a nismo znali da uzima nepropisane lijekove, koji su suzbili korisno dejstvo njegovog lijeka. Milošević je od raspravnog vijeća zatražio da mu dopusti privremenu slobodu kako bi mogao da otputuje u Rusiju „na liječenje“.

“Smatrali smo to upravo onim što je i bilo: očajničkim pokušajem da izbjegne proglašenje da je kriv, nastojeći da svoje zdravstveno stanje prikaže što lošijim kako bi se pridružio svojoj supruzi i sinu, koji su bili u bijegu od srpskih vlasti, i da bi utekao” napisala je Del Ponteova u svojoj knjizi „Ratni zločinci i ja“, dodajući:

“Mogli smo samo da nagađamo da je Miloševićeva smrt bila samoubistvo iz nesmotrenosti. Ali Milošević je znao za svoju bolest i morao je da zna da se miješajući lijekove igra životom.

Del Ponteova konstatuje da Milošević ništa ne bi dobio da je poživio, a sve bi izgubio:

“Smrt je bila njegov bijeg. Stotine svojih žrtava lišio je potpunog zadovoljenja pravde koju zaslužuju.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić tvrdi da su navodi Del Ponteve laž i budalaština:

Ona ga je ubila

“Slobodan da pije lijekove da se ubije?! Nije on bio lud! Ubica Miloševića je ološ Karla del Ponte! Budaletina, kriminalac jedan! Zar još nije umrla ta baba?! Ološ baba i Tribunal, taj potpuno nelegalan sud, ubili su Slobodana. I to zato što su znali da ne mogu da ga osude, da nemaju nijedan dokaz protiv njega.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime