“Tek sad se vidi sva njegova ljepota”: Prolaznici oduševljeni obnovljenim dijelom Banskog dvora

0

BANJALUKA – Dio zgrade Banskog dvora prema glavnoj ulici već je zasijao u novom ruhu, a prolaznici komentarišu da se tek sada vidi sva ljepota ove zgrade, kao i spomenika. Umjesto dugogodišnjeg sivila, ova kulturna institucija sada “odiše svježinom”.

Iz preduzeća koje izvodi rekonstrukkciju najstarije kulturne institucije kažu da se na preostalim stranama radovi izvode pojačanom dinamikom.

– Strana zgrade do glavne saobraćajnice je već završena, a, paraleleno s tim, intenzivirani su radovi na južnoj i istočnoj strani zgrade, od fasaderskih, stolarskih, limarskih do restauratorskih – ističu u „Kotu“, koje radi na najvećem projektu rekonstrukcije ovog objekta od njegove izgradnje 1932. godine.

Dinamiku građevinaca prate i ekipe zadužene za postavljanje dekorativne rasvjete, tako da banjalučki „hram kulture“ već dobija nove obrise.

-Trenutno je završeno 90 odsto posla na uklanjanju oštećenog materijala sa fasade zgrade. Radi se rekonstrukcija atika i restauracija oštećenih skulptura. Građevinske zahvate prate i radovi na ambijentalnoj rasvjeti, koja se postavlja nakon rekonstrukcije fasade. Plan nam je da Banski dvor vrati svoj vanjski sjaj za slavu grada, Spasovdan – kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

On je napomenuo da će biti zadržan autentični izgled objekta.

-Radimo rekonstrukciju i obnavljanje oštećenja na objektu i za sve radove imamo saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa. To je bio slučaj i sa krovištem, koje je kao prioritet prvo obnovljen budući da je objekat bio izložen propadanju zbog prokišnjavanja – naveo je Bilčar.

Obimna rekonstrukcija spoljašnosti zdanja starog 87 godina košta oko 2,5 miliona KM, a novac je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime