Gospodari neba

0

Bosna i Hercegovina iz godine u godine gubi desetine miliona maraka zato što ne kontroliše svoje nebo iznad 10.000 metara visine.

Tako će ove godine BiH ostati bez 27,3 miliona KM, koji će se sliti u komšijske džepove, u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, jer mi već decenijama ne možemo riješiti to pitanje. Naime, u Odluci o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru BiH za 2019. godinu, a koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara, navedeno je da po osnovu “en-route” troškova nama pripadaju 85,3 miliona KM, te da će nam od toga ostati 57,9 miliona, a razlika od 27 miliona završiće kod susjeda.

I dok mi stalno nešto zakeramo i nadmudrujemo se, komšijama na krilima godišnje slete desetine miliona. Beograd, Zagreb i Podgorica zadovoljno trljaju ruke i gledaju kako im s neba padaju milioni.

A mi, kao i obično, sliježemo ramenima i skoro ništa ne preduzimamo. Istina, na ovom planu se nešto uradilo, ali opet s godinama zakašnjenja. BiH je tako 2014. godine preuzela kontrolu nad svojim nebom, ali do 10.000 metara. Time je, ako je za neku utjehu, komšijama izbila nekoliko miliona maraka i taj novac se slio u naše džepove.

BiH napokon mora da se uozbilji, stavi tačku na višedecenijsko kašnjenje i u potpunosti preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, a ne da nam to rade susjedi. Nadam se da će nadležni bar ovog puta da to ostvare pa da postanemo gospodari svog neba.

(Autor: Saša Čavrag, Nezavisne novine)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime