“INSTITUCIJE REAGOVALE NA VRIJEME” Višković poručio da je u slučaju poplava ipak bilo PROPUSTA

0

BANJALUKA – Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Srpsku pogodila prirodna nepogoda, ali da se nastojalo djelovati kako bi se izbjegla veća materijalna šteta.

– Prirodna nepogoda nas je zadesila, i tako treba da je posmatramo i doživljavamo. Na nama je da saniramo štete, i spriječimo gubitke ljudskih života, a mislim da smo u tome uspijeli – rekao je Višković.

Naglasio je da su sve insitutcije ovaj put reagovale na vrijeme.

– Već 8. maja preko Civilne zaštite Srpske obavijestili smo sve načelinike i gradonačelnike u Srpskoj o hidrometeoroločkim izvještajima, prognozama, vodostajima – rekao je premijer Srpske.

Naveo je da će se uraditi detaljnu analizu.

– Ipak, bilo je propusta, koje moramo otkloniti. Nedopustivo je da se u trenutku poplava traže vreće za pijesak. Zahvaljujući timu koji je Vlada formirala 10. maja, bukvalnoi smo svaki dan u zasjedanju – rekao je Višković.

Kaže da će se situacija pratiti i u noći pred nama, te da će se Koordinacioni tim sastati i sutra da analizira stanje.

Vrh vodostaja Save očekuje se 17. maja tako da će se pomno pratiti situacija.

– Dogovorili smo se da imamo dotok vode u Bočcu oko 400 litara u sekundi, pa ćemo podići ispuštanje u Bočcu na 300 litara u sekundi kako bi jezero u narednim satima bilo spremno za eventualne udare, kojih nadamo se, a i prema prognozama meteorologa , neće biti – rekao je Višković.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime