Kamikaze na drumu

0

Odavno nije tajna da su tehnički pregledi vozila kod nas često nepotpuni, površni, brzinski, pa i potpuno fiktivni – u smislu da potvrdu o ispravnosti dobiju i auta koja majstori ni vidjeli nisu.

S obzirom na to kakva auta ili, bolje reći, krševe sebi možemo da priuštimo, kako ih uvozimo, kako ih preprodajemo i koliko nemamo novca da ih održavamo, zapravo, to nije ni čudno. Osim toga, u našoj državi se, vidjeli smo skoro, i diplome za medicinski kadar mogu dobiti ofrlje, prečicama i samo formalno, pa zašto bi i tehnički pregledi bili izuzetak?!

Godinama oni to, zaista, i nisu. Da jesu, mnogi golfovi dvojke koje svakodnevno, kao kakve kamikaze, viđamo po našim putevima, sigurno više ne bi mogli da budu u saobraćaju. Da li se praksi fiktivnih tehničkih pregleda zaista ne može stati u kraj ili svjesno žmurimo na njih, teško je reći, ali je sigurno da se zbog ukupne bezbjednosti u saobraćaju stvari moraju mijenjati. Jer, stanje je daleko od dobrog.

Zato ohrabruju najave nadležnih da su našli načina da dodatno pooštre pravila za tehničke preglede – uvođenjem stalnog video-nadzora na stanicama tehničkih pregleda, bar-kodova za automobile, te oduzimanjem licenci i sertifikata za kontrolore i voditelje stanica koji učestvuju u malverzacijama kod tehničkih pregleda.

Ova posljednja mjera možda je i najvažnija od svih novina koje su predvidjeli novim pravilnikom o tehničkim pregledima u cijeloj BiH, jer je ljudska odgovornost ključna u borbi sa ovakvim problemima. Samo kada bi naša savjest proradila i kada bismo poslovima prilazili profesionalno, polovinu tih problema u startu ne bismo ni imali.

Ali, dok se naša svijest ne promijeni, potrebna su stroga pravila i još čvršća odlučnost da se ona provode u djelo. Istina je da je kapacitet našeg naroda da zaobilazi pravila i „hvata krivine“ gotovo mitski i neograničen, pa će se, sigurno, naći već neki način da se i ova nova izbegnu. Zato je ključna stvarna volja i odlučnost da se sa tim uhvatimo u koštac.

(Autor: Valentina Mišljenović, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime