Kućnu pomoćnicu zavezali za drvo

0

RIJAD – Bogata porodica u Rijadu zavezala je svoju kućnu pomoćnicu za drvo kao kaznu jer je ostavila namještaj na suncu, javlja Daily Mail.

Dvadesetšestogodišnja Filipinka Loveli Akosta Baruelo nekoliko je mjeseci radila za porodicu u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. No u jednom trenutku naljutila je poslodavce jer je na suncu ostavila komad skupog namještaja, zbog čega je on mogao izblijedjeti.

Poslodavci su je stoga navodno zavezali za drvo, a njena kolegica, takođe s Filipina, fotografisala je kažnjavanje. Na fotografijama se vidi kako je Baruelo zavezana u vrtu kuće.

Filipinsko ministarstvo vanjskih poslova (DFA) saopštilo je da je upoznato sa situacijom kršenja prava radnika te da je pomoglo majci dvoje djece da se vrati kući.

“Loveli Akosta Baruelo stigla je iz Saudijske Arabije u Manilu 9. maja u 20:55 sati po lokalnom vremenu”, rekao je portaparol ministarstva.

Žena koja tvrdi da je zaposlena kod istih poslodavaca kao Baruelo obavijestila je DFA te ih zamolila za pomoć jer ih njihov poslodavac navodno kažnjava za svaku sitnicu.

“Hvala svima onima koji su mi pomogli. Željela bih pomoći Filipincima koji su tamo ostali. Oni su poslali moje fotografije i meni priskočili u pomoć. Bojim se za njihovu sigurnost”, rekla je ove sedmice Baruelo.

Procjenjuje se da 2,3 miliona filipinskih državljana radi na Bliskom istoku i u Africi. Više od polovine su žene.

Mnogi od njih tuže se na ponižavanje i izrabljivanje na radnim mjestima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime