SBB odlučio da bude dio vladajuće koalicije sa SDA

0

SARAJEVO – Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) je na današnjoj sjednici odlučilo da će SBB biti dio vladajuće koalicije na nivou BiH i FBiH, potvrdila je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Nakon što je Predsjedništvo SDA uputilo otvoreni poziv SBB-u da uđe u vlast sa SDA i DF-om na nivou institucija BiH i FBiH zasjedalo je Predsjedništvo SBB-a koje je razmatralo poziv SDA.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović obratila se javnosti nakon sjednice stranačkog rukovodstva ističući da su sloga i partnerstvo ono što SBB bira u ovom trenutku potvrđujući na taj način da SBB ide u vlast. Iako je očekivano da će se medijima obratiti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, to se ipak nije desilo.

Na pitanje da li je bilo govora o kantonalnim vladama, ona je rekla da SBB ostaje pri tome da su kantonalne vlade stabilne i da nema govora o smjeni Vlade Kantona Sarajevo.

Novinari su pitali da li će Fahrudin Radončić biti ministar sigurnosti BiH, a Arapović je kazala da odluka nije donesena i da će SBB u narednom periodu odlučiti koga će delegirati u Savjetu ministara BiH.

Kako kaže, SBB je autorizirao svoju delegaciju i u narednom periodu njihovi funkcioneri sjesće za pregovarački sto kako bi se definisali principima na kojima će biti sprovođeni procesi.

“Ti razgovori su bitni i trebaju se ticati principa i ciljeva, dakle ko, kada i gdje će šta raditi”, rekla je Arapović.

Podsjećamo, već je izvjesno kako će vlast na državnom nivou iz hrvatskog korpusa stranaka činiti HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH i HDU BiH te SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija iz srpskog korpusa stranaka.

Za sada se u takozvanom bošnjačkom bloku nalaze SDA, DF i SBB koji zajedno imaju 14 ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (SDA devet, DF tri, SBB dvije).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime