Hrvatska je ovog ljeta još skuplja, a evo kakve su cijene u Crnoj Gori i Grčkoj

0

BEOGRAD – Sezona ljetovanja uskoro počinje i glavno pitanje svih onih koji planiraju odmor na omiljenim destinacijama Srba – Grčka, Hrvatska, Crna Gora, poslije cijene hotela i apartmana, jeste koliko koštaju ležaljke, suncobrani, kafe, giros i slično.

Istražene su cijene vanpansionske potrošnje kakva bi trebalo da bude ovog ljeta i zaključak za Grčku i Crnu Goru, barem za sada, jeste da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, dok je skok cijena primjetan u Hrvatskoj.

– Cijene boravka na hrvatskoj obali skočile su između 5 i 15 odsto u zavisnosti od mvesta za koje se turisti odluče. Za iznajmljivanje ležaljki je potrebno izdovojiti više para. Kako bi iznajmili par ležaljki sa sucobranom potrebno je izdvojtii imeđu 10 i 20 evra za – kažu u jednoj turističkoj agenciji koja organizuje ture u ovoj zemlji, piše Blic.

Hrvatska najskuplja za ljetovanje

Cijene hrane ostale su slične kao i prošlog ljeta, budući da se kurs kuna nije značajno mijenjao u odosu na 2018. godinu.

Za omiljene zakuske na plaži potrebno je izdvojiti između 2.5 i 3 evra koliko košta palačinka, odnosno 1.5 evro za krofnice.

Prema postojećim podacima kugla sladoleda će se prodavati za 1 evro, dok je za voćni ili gazirani sok zapremine od pola litra potrebno 2 evra. Čaj ili espreso u nekom od primorskih lokala platićete 1 evro.

Cijene brze hrane sa kisoka kreću se u razmaku od 0.80 centi za pecivo do 3 evra koliko treba izdvojiti za parče pice ili pljeskavice. Obrok u restoranu koštaće vas najmanje 10 evra, a ukoliko želite malo bogatiji ručak za to je neophodno izdvojiti čak 100 evra.

Cijene u Grčkoj ostale iste

Poskupljenje je ove godine zaobišlo omiljenu srpsku destinaciju – Halkidiki u Grčkoj, te su cijene hrane i pića gotovo iste kao i prethodne godine.

– Trenutno sam u Grčkoj i mogu vam reći iz prve ruke da su cijene hrane i pića ostale slične kao i prošle godine, nema nekih značajnih razlika. Za odmor se traži mjesto više jer je zainteresovanost za grčka ljetovališta velika kao i svake godine – rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija “Juta”.

Za omiljeni grčki proizvod – giros, biće neophodno je izdvojiti 2.5 evra, dok je cijena suvlakia 2.9 evra. Ukoliko se odlučite da prezalogajite u restoranima biće vam potrebno najmanje osam evra po osobi i to u jeftinijoj varijanti.

Kafa u grčkim lokalima na Halkidikiju košta od 2 pa do 4 evra u zavisnosti za koju kafu se odlučite, dok je za pivo potrebno izdvojiti između 3 i 5 evra. Flašica vode od pola litre košta 50 centi, a ona od litar i po od 1.5 do 1.7 evra.

Cijene ležajke po osobi kreću se od 5 do 15 evra.

U Crnoj Gori ista situacija kao i minulog ljeta

Cijene turističkih potrepština ostale su na prošlogodišnjem nivou, te je sudeći prema podacima koje posjeduje Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cijena ležaljki na plažama ostala ista, te je za jednu potrebno izdvojiti od 5 i 15 evra koliko se plaća na frekventnijim plažama.

– Za hranu koja se prodaje na ulici, odnosno popularnu brzu hranu u jeku sezone potrebno je izdvojiti između 1 evro i 5 evra u zavisnosti nakom popularnom crnogorskom ljetovalištu se odmara, dok je cijena kafe između 0.80 i 1.80 evra. Cijene su gotovo iste kao i prošle godine – kaže Nina Vukčević iz Turističke organizacije Crne Gore.

Cijene u restoranima takođe su ostale vrlo slične prošlogodišnjim, te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 evra po osobi u zavisnosti od ljetovališta i naručene hrane.

Turska poskupila

– Ono što je primjetno je da se sve više naših građana odlučuje da ljetuje u Turskoj. Ova istočna zemlja je najbrže rastuća turistička destinacija zbog čega su i cijene odmora u njoj porasle – navodi Seničić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime