“IMAMO PODRŠKU” Čović u sljedećih desetak dana očekuje dogovor oko Savjeta ministara

0

MOSTAR – Dobili smo jasnu podršku Merkel evroatlantskom putu BiH i rješavanju unutrašnjih pitanja na temelju konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju, rekao je Dragan Čović, komentarišući susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama konvencije Evropske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, piše Večernji list BiH.

Osim s Merkel, Čović je razgovarao i s kandidatom njemačke Hrišćanske demokratske unije (CDU) i evropskih pučana Manfredom Veberom.

Čović je s njemačkom kancelarkom razgovarao o brojnim pitanjima, a trenutno je prvo na popisu uspostavljanja Savjeta ministara BiH. Prema njegovim riječima, hrvatska strana u BiH za to nema nikakvih uslova iako su Hrvate pokušali predstaviti kao kočničare tog procesa.

– Mi želimo da se odmah uspostavi Savjet ministara BiH bez ikakvog uslovljavanja. Što se nas tiče, u sljedećih desetak dana planiramo da uspostavimo izvršnu vlast na nivou države – rekao je Čović.

Hrvatski predstavnici, međutim, insistiraju da se za razliku od državnog nivoa vlasti, prije uspostvljanja izvršne vlasti u Federaciji BiH, postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi onemogućile ponavljanje preglasavanja jednog naroda, kakva je situacija bila s posljednjim izborima.

– To podrazumijeva provođenje presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita tri konstitutivna naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika – dodao je predsjednik HNS i HDZ-BiH.

Izmjena Izbornog zakona, prema njemu, biće test budućih odnosa među tri naroda, a posebno između Hrvata i Bošnjaka. Ponovio je tvrdnje kako se, uprkos prikrivenim pokušajima, neće uspjeti provesti koncept čiji je cilj dominacija jednog naroda kroz okupljanje bošnjačkih nacionalnih i građanskih stranaka, tvrdeći da imaju identične stavove.

Njemačka kancelarka zanimala se i za stav predstavnika Hrvata u BiH u pogledu evroatlantskih integracija.

– Evroatlantski put jedino iskreno Hrvati u BiH zagovaraju. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU – rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva naroda koji imaju određene alternative.

Lider HDZ BiH odvojeno je razgovarao i s glavnim kandidatom EPP za budućeg predsjednika Evropske komisije Manfredom Veberom.

– Gospodina Vebera sam molio da BiH dobije kandidatski status bez da se postavljaju uslovi. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa da radimo, nego se s tim procesom u roku od godine obavezati na provođenje preciznih reformi – objasnio je Čović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime