Konfederacija sindikata: Nećemo podržati Opšti kolektivni ugovor

0

BANJALUKA – Odbili smo potpisati najavljeni Opšti kolektivni ugovor zato što se on ne odnosi na sve radnike u Republici Srpskoj, poručili su danas predstavnici Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Željko Tepavčević, predsjednik jednog od dva reprezentativna sindikata na republičkom nivou, ističe da su oni u Konfederaciji protiv još nekih odredbi kolektivnog ugovora, kao što je minuli radni staž, ali i pitanje regresa.

Definicija regresa u novom Opštem kolektivnom ugovoru je nepotpuna, ističe Tepavčević. Naglašava da on mora biti u visini prosječne plate. Poslodavcima, koji traže da regres ne bude oporezovan, poručuje da se to može postići samo mijenjanjem Zakona o porezu.

Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, ističe da, ako bude usvojen, predloženi ugovor neće primjenjivati čak na 75.000 ljudi koji su na budžetu Republike Srpske. U tom kontekstu, poručuje da “ne možete biti nekome majka, a nekome maćeha”.

Sindikalci smatraju da se aktivnijim dijalogom i jačim učešćem Vlade može doći do dogovora o Opštem kolektivnom ugovoru – krovnom podzakonskom aktu koji štiti radnička prava u Republici Srpskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime