Kitarović potvrdila: Policija nasilna prema migrantima

0

ZAGREB – Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Švajcarskoj, za tamošni javni servis SRF je potvrdila da Hrvatska krši međunarodno pravo, kada je riječ o postupanju hrvatske policije prema migrantima i da koriste nasilje nad migrantima, prenio je portal Index.hr.

Portal navodi da je ovo šokantno priznanje predsjednice Grabar Kitarović nastalo u njenom razgovoru sa švajcarskim novinarom u kojem je, kako se navodi, pokušavala da brani i da opravda politiku prema migrantima koju sprovodi Hrvatska.

Razgovor hrvatske predsjednice sa novinarom SRF-a emitovan je sinoć u centralnoj informativnoj emisiji tamošnje javne televizije.

Na početku se ističe da je SRF nedavno snimio kako hrvatska policija ilegalno proteruje migrante iz Hrvatske preko zelene granice u BiH, tj. sprovodi tzv. pushback te da postoje brojne optužbe o nasilju hrvatske policije prema migrantima.

Na kraju svoje izjave za SRF predsjednica je rekla da Hrvatska “štiti spolju granicu EU i Švajcarsku od ilegalne migracije”.

Prilog završava konstatacijom da su pushbackovi i dalje ilegalni po međunarodnom pravu i da policija ne smije bez odgovarajuće procedure da protjeruje ljude preko zelene granice u drugu državu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime