Zaposlenima u institucijama BiH POVEĆAN TOPLI OBROK

0

SARAJEVO – Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period jul – septembar trebala bi biti usvojena na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine 23. jula, čime bi se izbjegla blokada isplata plata za više od 22.000 budžetskih korisnika za jul, ali i svih transakcija putem Trezora BiH počevši od 1. avgusta, saznaje Anadolija u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Naime, ukoliko se do 1. avgusta ne usvoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sve isplate putem trezora BiH bile bi blokirane, a time i isplate plata za juli svim budžetskim korisnicima sa državnog nivoa s obzirom na to da budžet institucija BiH i zakon o njegovom izvršenju za 2019. godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Zakon o finansiranju instititucija BiH, njegov član 11 je jasan. Ukoliko nije usvojen budžet insitucija i međunarodnih obaveza BiH i zakon o njegovom izvršenju tada se donosi odluka o privremenom finansiranja na tromjesečnom nivou budžeta za taj period iz prošle godine – rečeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nešto više od 22.000 budžetskih korisnika uz plate za jul u avgustu dobiće i uvećan topli obrok. Naime, ranijom odlukom Savjeta ministara BiH topli obrok zaposlenim u institucijama BiH vraćen je na osam KM po danu. Inače, do jula je iznosio šest KM po danu.

Očekuje se da bi odluka o privremenom finansiranju institucija BiH trebala biti usvojena na sjednici 23. jula i zbog činjenice da većina zaposlenih u insitucijama ide na kolektivni godišnji odmor od ponedjeljka, 29. jula.

Za taj dan već se pripremaju rješenja o kolektivnim godišnjim odmorima za zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i većinu zaposlenih u tom zakonodavnom tijelu. Povratak na posao očekuje se u drugoj polovini avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime