Dodatna penzija radnicima koji platu dobijaju iz budžeta

0

BANJALUKA – Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan potpisao je danas ugovore o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu i organizovanju penzijskog plana sa direktorom Društva za upavljanje ovim fondom Tomažom Završnikom i predstavnicima republičkih sindikata čime će biti omogućeno da svi radnici koji primaju platu iz budžeta Srpske od 1. januara 2020. godine doborvoljno štede za dodatnu penziju.

Ugovor su potpisali predstavnici sindikata obrazovanja, nauke i kulture, pravosuđa, lokalne samouprave, uprave i javnih službi, radnika unutrašnjih poslova i uprave.

Direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Tomaž Završnik rekao je da su veoma zadovoljni rastom broja članova i razvijanjem svijesti o neophodnosti štednje za treće doba.

“Sve je veće interesovanje i broj građana koji pristupaju fondu – individualno ili putem penzijskih planova koje organizuju poslodavci. Republika Srpska, osim toga što prati trend ekonmski razvijenih zemalja u oblasti razvoja doborovljnih penzijskih sistema, pokazuje opredijeljenost za novi vid štednje – štednje za penziju”, istakao je Završnik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da je odluka da bude organizovan penzijski plan za sve zaposlene koji plate dobijaju iz budžeta Srpske korak dalje ka razvoju i promovisanju dobrovoljnog penzijskog sistema u Republici Srpskoj.

“Veoma smo zahvalni što nam je Vlada Republike Srpske ukazala povjerenje i što smo potpisali sporazume sa sindikatima. Naša misija je da budemo partner od povjerenja, koji će na odgovoran način upravljati sredstvima do momenta isplate sačuvanog novca. Integritetom naših osnivača garantujemo da ćemo odgovorno čuvati i sa povjerenjem postupati danas da bismo kreirali bolje i sigurnije sutra. Biće sve teže da penzije budu isplaćivane samo iz prvog stuba osiguranja i zato je ovo važno”, naglasio je Završnik.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je ovo dobar korak Vlade i sindikata i da na tome treba raditi i u budućnosti.

“Danas mislimo za sutra. Potpisali smo ovaj dokument u želji da svaki zaposleni koji dobija platu iz budžeta Srpske potpiše individualno ovakav dokument i ima sigurnost u svom trećem dobu”, kaže Gnjatić, koji je i potpredsjednik Saveza sindikata Srpske.

Prema njegovim riječima, ugovori se odnose na oko 40.000 radnika koji su direktni korisnici budžeta.

“Svako od njih će, ako to želi, potpisati ugovor sa Evropski doborvoljnim penzijskim fondom i imaće svaki mjesec od Vlade uplaćenih 20 KM, a taj iznos će moći da bude povećan u zavisnosti od mogućnosti pojedinca”, pojasnio je Gnjatić.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić istakao je da su potpisali ugovor zbog toga što su svjesni da radnici treba da razmišljaju o trećoj životnoj dobi.

“Doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje koji se obračunavaju svakom radniku trenutno idu u tekuću potrošnju, odnosno za penzionere. Ovim potezom smo se opredijelili da svaki radnik od 1. januara 2020. godine, na osnovu uplate 20 KM koju će vršiti Vlada, imati ličnu penziju osim redovne penzije koju će ostvarivati iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske”, rekao je Marić.

On je podsjetio da je uslov za korištenje lične penzije 58 godina života nakon čega je moguće dobiti penziju u cjelokupnom iznosu ili da bude pretvorena nu mjesečne aniitete.

“Svaki radnik će od 1. januara 2020. godine na dobrovoljnom osnovu moći da ima ličnu penziju”, naglasio je Marić.

On je dodao da će od Vlade tražiti da tokom septembra nastave pregovore o povećanju plata da bi zaustavili trend odlaska stanovništva iz Srpske.

Evropski doborvoljni penzijski fond počeo je sa radom krajem 2017. godine i tada je zaživio sistem doborvoljnog penzijskog osiguranja u Srpskoj.

Njegovi osnivači su Penzijski rezervni fond Republike Srpske, Evropska banka za obnovu i razvoj i “Skupna pokojninska družba” iz Slovenije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime