Vitinki “zeleno svjetlo” za preuzimanje Vitaminke

0

SARAJEVO – Konkurencijski savjet BiH dao je zeleno svjetlo kompaniji “Vitinka” za preuzimanje banjalučkog preduzeća “Vitaminka”, saznaju “Nezavisne”.

 “Ocjenjuje se dopuštenom koncentracija na tržištu proizvodnje i prodaje osvježavajućih bezalkoholnih negaziranih pića u Bosni i Hercegovini koja će nastati sticanjem kontrole putem povezanih privrednih subjekata”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Podsjećamo, pismo o namjerama dvije kompanije potpisale su 18. aprila, a kojim saglasno konstatuju da postoji obostrana zainteresovanost za sticanje kontrole nad “Vitaminkom”, uključujući i mogućnost formiranja društva s posebnom namjenom.

Prema ranijem pisanju medija, “Vitinka” planira da izmiri obaveze “Vitaminke”, te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Većinski vlasnik banjalučkog preduzeća je “Kreis-industriehandel” s vlasničkim udjelom od 76,6 odsto. Koliko će za taj paket akcija biti izdvojeno novca, zasad se samo nagađa.

Inače, “Vitaminki” posljednjih nekoliko godina ne ide najbolje. Prošlu godinu su završili sa gubitkom od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 miliona KM. Uzrok toga vide u nedostatku sirovine i radne snage.

Priča je slična i ove godine, jer su u prvom kvartalu poslovali s minusom od 906.211 maraka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime