Banjaluka ima više auta na 1.000 stanovnika nego London

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj sve je više vozila na 1.000 stanovnika, što pokazuje podatak i Republičkog zavoda za statistiku, koji kaže da je u drugom tromjesečju ove godine registrovano 117.335 vozila, što je za 2,4 odsto više nego na isti period lani.

Sudeći prema podacima Zavoda, prvu registraciju u RS u drugom tromjesečju ove godine ostvarilo je 10.741 vozilo, odnosno 20,8 odsto više u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine.

“Od ukupno registrovanih, 81 odsto su putnička vozila, 10 odsto teretna, dok se ostali odnose na registrovana priključna vozila i ostale kategorije”, kažu u Zavodu.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da će u RS biti sve više vozila po broju stanovnika, te da je u RS u prošloj godini bilo 295 svih vozila na 1.000 stanovnika.

“Ove godine ćemo vjerovatno preći i 300 vozila na 1.000 stanovnika, ali je to opet mnogo manje nego u Hrvatskoj, koja ima oko 470, ili Sloveniji, koja ima više od 700 vozila na 1.000 stanovnika. Polako, ali sigurno nas očekuje dalje povećanje, na šta se moramo prilagođavati. Povećavanjem broja vozila javljaju se i problemi u bezbjednosti saobraćaja, da li naše saobraćajnice to mogu podnijeti, što je pitanje za upravljače putevima. Banjaluka tu već preduzima određene mjere”, kaže Radović.

On je istakao da se moramo kretati ka manjem broju vozila na 1.000 stanovnika, te da se više mora koristiti javni prevoz, koji mora biti usklađen, odnosno pristupačan cijenom i vremenom putovanja, jer bi korištenje javnog prevoza dovelo do manjeg broja automobila, manje zagađenja, manje saobraćajnih gužvi te manje nezgoda.

Radović je dodao da je, prema evidenciji resornog ministarstva, prošle godine bilo registrovano ukupno 391.515 vozila, od čega je 329.413 bilo putničkih.

“Stepen motorizacije uglavnom je u vezi sa standardom građana. Gdje je veći standard, više je i automobila. U analizama od prije nekoliko godina u svijetu je uglavnom bilježen trend povećanja, osim Njemačke i Velike Britanije, koje su imale smanjenje broja vozila na 1.000 stanovnika zbog favorizovanja javnog prevoza”, kaže Radović.

Kao interesantan podatak Radović navodi da Banjaluka ima više registrovanih vozila na 1.000 stanovnika od Londona, što ne znači da imamo veći standard, nego, kako kaže, London se opredijelio za favorizovanje javnog prevoza i drugih vidova mobilnosti koji ne zagađuju životnu sredinu, te na taj način stimulišu građane da ne kupuju motorno vozilo ako im ne treba.

“To je nešto što bi i mi trebalo da radimo. Da motivišemo ljude da koriste javni prevoz, a manje da koriste automobile”, rekao je Radović.

On je podsjetio da prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz prošle godine za 2016. godinu pokazuju da je BiH imala 278 vozila na 1.000 stanovnika, Hrvatska 473, Slovenija 706, a Srbija 259 vozila na 1.000 stanovnika.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu “Braća Đukić”, kaže da su trgovci u drugom tromjesečju nenormalno uvozili vozila sa euro 4 normom, zbog zakona koji je stupio na snagu 1. juna od kad se stalo s uvozom vozila euro 4, što je zasigurno povećalo broj prvi put registrovanih vozila u RS, odnosno BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime