Odzvonilo lažnim sniženjima u Srbiji

0

BEOGRAD – Uspostavljena su jasna pravila da sniženja moraju da budu onolika koliko piše na izlogu, akcijske prodaje da traju 31 dan, a da količina robe koja se prodaje po nižim cijenama mora da bude 20 odsto, a ne po komad odjeće ili par cipela.

Potrošači od juče mogu da odahnu jer u Srbiji više neće biti lažnih sniženja cijena! Prodavci sada moraju da istaknu staru cijenu, na primjer sandala, haljine ili pantalona istovremeno sa sniženom, ali i koliki je procenat sniženja.

Sve za kupce

Osim toga, prodajne akcije u radnjama najduže će moći da traju 31 dan, dok sezonska sniženja najduže 60 dana po sezoni. Reč “rasprodaja” može da bude zalijepljena na izlogu jedino ako trgovac zatvara objekat ili prestaje da prodaje određenu robu. Tu je i začkoljica za trgovce da ne mogu više da snize po par cipela, dve-tri majice ili nekoliko drugih odevnih predmeta, već petinu ili 20 odsto robe koju misle da rasprodaju po nižim cenama.

Ove novine, posle čitavih devet godina, donio je Zakon o trgovini, koji je na snagu stupio juče.

Reporteri Kurira obišli su najpoznatije radnje svjetskih brendova u prestonici, ali i one manje, i utvrdili da veliki poštuju zakon do tančina, dok mali baš i ne.

Dakle, prema onome u šta se Kurir svojim očima uvjerio u centru Beograda, većina velikih maloprodajnih lanaca poštuje novi zakon, ali manji objekti još ne.

U pojedinim takvim radnjama na izlogu je stajao znak za sniženje do 50 odsto, međutim, kada smo ušli unutra, na primer u prodavnicu cipela, uvjerili smo se da su samo pojedini artikli toliko sniženi, dok je za većinu robe cijena niža za 20 odsto.

Istovremeno, odlično zakonsko rješenje jeste i to što će tržišni inspektori, kako je objavljeno, moći da obilaze prodavce u civilu, to jest da glume kupce. Ukoliko prepoznaju da se neko oglušio o zakon, reagovaće kada budu prikupili dovoljno dokaza o nepravilnostima rada prodajnog mjesta.

Sve u svemu, njih juče nismo zatekli u prodavnicama, trgovci nisu želeli da pričaju “o prvom danu novog zakona”, a kako će se sve odvijati ubuduće, ostaje da se vidi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime