I željezničari bježe u Sloveniju

0

BANJALUKA – “Imamo manjak radnika, ali višak neradnika” rekao je nedavno premijer RS Radovan Višković, opisujući stanje u Vladi Srpske. Sve su prilike da se ova krilatica može primjeniti i na aktualno stanje u Željeznicama RS.

Istina, Željeznice RS, nekad najveći gubitaš i najpoznatija sigurna kuća za udomljavanje glasačkog tijela, drastično je smanjila broj zaposlenih.

Pod pritiskom procesa restrukturiranja, koji nadgleda Svjetska banka, preduzeće je za manje od godinu dana smanjilo broj radnika za čak 700 ljudi.  Zbog toga je i trošak za radnu snagu na Željeznicama RS smanjen za četiri miliona maraka godišnje, potvrđeno je u upravi ovog preduzeća.

„Željeznice RS“, koje su prije nekoliko godina imale 3.660 zaposlenih, u proces restrukturiranja su ušle sa 3.098 radnika, a danas ih u ovom preduzeću radi 2.390.

– Cilj je da se do kraja iduće godine broj zaposlenih samnji na 2.100, koliko je, po planu restrukturiranja preduzeća optimalno, s obzirom na dužinu i stanje pruga i ostale parametre efikasnosti – kaže za Srpskainfo Zoran Ilinčić, v.d. direktora Željeznica RS.

Ilinčić, međutim, priznaje da je smanjenje broja zaposlenih prouzrokovalo i probleme. Naime, takozvano izvršno osoblje, dakle radnici od kojih zavisi saobraćaj na prugama, poput mašinovođa, otpravnika vozova, skretničara, sami napuštaju preduzeće, zbog malih plata i loših uslova rada.

Podsjećamo, prema tvrdnjava vodećih sindikata u ovom preduzeću, zarade većine zaposlenih su ispod republičkog prosjeka i ispod prosjeka u inače potplaćenoj grani saobraćaja, a čak 700 željezničara u RS radi za minimalac od 450 KM.

Željezničari od zanata zato bježe u inostranstvo, posao traže najčešće u Sloveniji, gdje su mnogi od njih, prije rata, završili školu za željezničare.

Izvršnih radnika je premalo čak i po sistematizaciji, kojom je trenutno, predviđeno 2.369 zaposlenih, a neplanirani odlasci dodatno ugrožavaju poslovanje. Tako je uprava Željeznica RS bila primorana da nedavno raspiše interni oglas kojim traži popunu 45 radnih mjesta na izvršnim poslovima. Pitanje je, međutim, da li će ih naći, jer se niko ne otima za platu od 450 do 700 KM, odnosno do 230 do 350 evra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime