Potpisani kolektivni ugovori koji će POBOLJŠATI USLOVE radnika u obrazovanju

0
БАЊАЛУКА, 20. АВГУСТА /СРНА/ - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и министар просвјете и културе Наталија Тривић потписали су данас са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем посебне колективне уговоре којима је побољшан положај запослених за које су надлежна ова два ресора.

BANJALUKA – Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić potpisali su danas sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem posebne kolektivne ugovore kojima je poboljšan položaj zaposlenih za koje su nadležna ova dva resora.

Rajčević je sa Gnjatićem potpisao posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, a Trivićeva posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Ministar Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

– U ovom posebnom kolektivnom ugovoru su terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu. Najvažnije je da je očuvan produktivni dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata – rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora.

Trivićeva je istakla da su se prilikom pregovaranja o posebnom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja i kulture vodili time da poboljšaju položaj zaposlenih.

– Uradili smo nekoliko korekcija koje se odnose na nastavnike i medicinske radnike koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Definisali smo i da se osnovna plata uvećava za 12 odsto za nastavnike koji rade u kombinovanim odjeljenjima od petog razreda osnovne škole – naglasila je Trivićeva.

Ona je ocijenila uspješnom saradnju sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture i najavila da će i ubuduće raditi na pronalasku najboljih rješenja za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Gnjatić je istakao da se ovim kolektivnim ugovorima blago poboljšava stanje u oblastima na koje se odnose.

– Ovo je dobar doprinos poboljšanju materijalno-socijalnog statusa zaposlenih u ovim oblastima. Kolektivni ugovori važe tri godine, a mi nastavljamo razgovore i tražićemo bolji odnos prema zaposlenima, iako sam zadovoljan i ovim što smo dogovorili jer imamo blagi pomak nabolje – rekao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, po prvi put je potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

– Ljudi su zadovoljni što imaju svoj kolektivni ugovor. Jubilarne nagrade smo definisali na bolji način nego što je bilo ranije – istakao je Gnjatić, navodeći da regres nije regulisan kolektivnim ugovorom, nego Zakonom o platama u kojem je definisan kao primanje radnika na mjesečnom nivou.

Gnjatić je dodao da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture donio boljitak za osoblje u ustanovama koje radi sa djecom sa smetnjama u razvoju.

– Oni sada imaju određeni dodatak na platu. Vjerujem da ćemo se izboriti da i ostali zaposleni imaju taj dodatak – rekao je Gnjatić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime