KORISNO I ZA BiH Zašto je bitan Vučićev odlazak u Njujork kod Pompea

0

SARAJEVO – Zvaničnici Bosne i Hercegovine nadaju se da će posljedice sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom biti pozitivne i za BiH, nadajući se, između ostalog, ukidanju kosovskih taksi i stabilizaciji stanja u regionu.

Iako je glavna tema sastanka bilo Kosovo i problemi koje ono sa sobom vuče, domaći funkcioneri smatraju da saradnja može biti od koristi za cijeli region, posebno za BiH, koja se takođe nada ukidanju taksi koje su veliki udar na privredu.

– Vjerujem da će Amerika još snažnije željeti da se uključi na različite načine u rješavanje problema u regionu iz kog mi dolazimo – rekao je poslije sasatanka predsjednik Srbije.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Miloš Šolaja, smatra da je teško procijeniti šta je konkretno u pitanju, jer Vučić nije precizirao ništa po tom pitanju, ali navodi da ima nekoliko mogućih prednosti.

– Moguće je da je riječ o ukupnoj stabilizaciji stanja u regionu i ulozi BiH u tome. Pogotovo zbog toga što je unutrašnja situacija u BiH oko konstituisanja Savjeta ministara komplikovana i može da ugrozi cijeli region. Srbiji je jako važna stabilnost, posebno na njenim granicama, pa se važnost tog sastanka za BiH može tako posmatrati – rekao je Šolaja za EuroBlic.

Višestruku koristi za Republiku Srpsku, ali i cijelu BiH u ovoj posjeti vidi i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

– Posebno raduje čvrsta podrška Vašingtona ukidanju taksi na robu iz BiH i Srbije, koje nam nanose ogromnu finansijsku štetu. Nadam se da će to dovesti do njihovog ukidanja što prije, možda i prije izbora na Kosovu. Posebno ću to potencirati u susretima s predstavnicima američke administracije, koje ću uskoro imati, kao i naš novi ambasador u Vašingtonu koji narednih dana započinje svoj mandat – rekao je Crnadak.

On, kao predstavnik Republike Srpske, smatra da je veoma važan dijalog rukovodstva Srbije na najvišem nivou s Vašingtonom, “jer oni koji svađaju Srbe s Amerikom ne misle im dobro“.

– Nama treba otvoren i korektan odnos sa SAD, kako bi diplomatskim putem čvrsto držali svoje dejtonske pozicije i obezbedili ekonomski razvoj RS – rekao je Crnadak za N1.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime