Direktor, njegov pomoćnik i kontrolor oštetili banku za više od miliona maraka?

0

SARAJEVO – Pripadnici SIPA-eizveli su danas u Sarajevu akciju kodnog naziva “Bankar”. Tom prilikom uhapšene su tri osobe, koje se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja i pranje novca’.

Prema nepotvrđenim informacijama, pali su direktor, pomoćnik direktora i kontrolor jedne od banaka u Sarajevu.

Prilikom pretresa oduzeti su predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

Zaposlenici banke sumnjiče se da su u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva.

Osumnjičeni su prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine.

Na taj način stekli su protivpravnu imovinsku korist od 1.094.626 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813 KM.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i u toku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime