SIPA provjerava ko je neovlašteno ušao u parlament BiH i zamjenio opremu

0

SARAJEVO – Agencija za istrage i zaštitu BiH Sipa primila je informaciju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa neovlaštenim ulaskom u prostorije parlamenta BiH i provjerava dostavljene informacije.

U Sipi napominju da policijski službenici preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u vezi sa provjerom dostavljenih informacija, o čemu su prethodno informisali Tužilaštvo BiH.

Kolegijum Sekretarijata zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH prethodno je zatražio angažman Sipe, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Obavještajno-bezbjednosne agencije zbog ulaska radnika nepoznatog preduzeća u zgradu parlamenta i zamjene opreme u parlamentarnim salama.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović izjavio je ranije Srni da je na sjednici Kolegijuma Sekretarijata, koja je održana 26. avgusta, zaključeno da Sipi bude upućena informacija o utvrđenom činjeničnom stanju u vezi sa tim slučajem, uz zahtjev da ova agencija postupi u skladu sa svojim nadležnostima.

Navodeći da postoji uputstvo Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda o korištenju sala i prostora Parlamentarne skupštine BiH, Vehabović je precizirao da je jasno definisano da je odlučivanje o korištenju sala parlamenta u nadležnosti Kolegijuma Sekretarijata i da se odluke donose konsenzusom.

On je dodao da u ovom slučaju niko ništa nije tražio, niti obavijestio Sekretarijat, da ne znaju ni ko je ulazio, niti kakvu je opremu unio i šta radio u prostorijama Parlamentarne skupštine.

Za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora radnici nepoznatog preduzeća ušli su u zgradu parlamenta bez saglasnosti Sekretarijata ove institucije i zamijenili opremu iz parlamentarnih sala, te ulazili i u druge prostorije.

Promjene su uočene kada su zaposleni u IT sektoru došli sa godišnjeg odmora.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime